Translate

31. децембар 2018.

Света Архијерејска Литургија у Манастиру Трнави код Чачка

   Манастир Благовештење се налази у близини Чачка у селу Трнава, на врелу истоимене реке, на обронцима планине Јелице. Стари манастир су основали Немањићи највероватније у XIII веку. На темељима старог храма је изграђен нови храм који је обновљен 1554. године. У историјском погледу овај храм је веома значајан јер је у њему 1814. године подигнута Хаџи-Проданова буна. Храм је такође обновљен 1837. године када су конзервацијом храма откривени само фрагменти живописа.
   Данас наша Српска Православна Црква слави успомену на Свете преподобномученике игумана Пајсија и ђакона Авакума. Ови Божији угодници су се подвизавали у Манастиру Светих Благовести у Трнави, одакле су одведени на страдање после угушења Хаџи-Проданове буне. Свети игуман Пајсије је одмах погубљен, а Свети ђакон Авакум је остао чврст у Православној вери гледајући како се многи Срби одричу Христа и прихватају ислам да би сачували овоземаљски живот. По црквеном предању, док је Свети ђакон Авакум вођен на погубљење, носио је колац на коме треба да буде погубљен и све време је певао. У њиховом тропару је најбоље описана величина њиховог страдања: „Смрт ваша велегласно говори свима: Лепше је за Христа и отаџбину страдати, него без Христа и васцели свет задобити.“ Када га је уплакана мајка молила да се потурчи да би сачувао свој живот, овај дивни Христов војник јој одговори:

„Мајко моја на мл’јеку ти хвала
Ал’ не хвала на твоме савјету:
Срб је Христов, радује се смрти.
Ко се боји Бога истинога,
Не боји се људи ни демона.
Верне слуге Господ награђује
И од сваке злобе ограђује…“

   На данашњи дан ови Божији угодници су најрадосније прослављени. Света обитељ Манастира Благовештења у Трнави, игуманија манастира Февронија са својим сестринством, протојереј Милан Тодорић који служи при Манастиру Трнави, заједно са верним народом и свим својим добротворима који заједно чине Христову заједницу, имају велику радост јер је торжественом Светом Литургијом началствовао Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин, уз саслужење Архијерејског намесника трнавског протојереја Мирослава Петрова, старешине храма Свете великомученице Марине у Атеници јереја Владе Капларевића, пароха при Храму Свете великомученице Марине у Атеници јереја Радише Сеочанца, протођакона Александра Грујовића и ђакона чачанског Немање Тимотијевића. Свету Литургију је додатно улепшало умилно појање монахиња наших манастира, хора, свештенства и теолога чачанског краја.
   Велики број православних хришћана из околних места је дошло да узме благослов од свог Епископа Јустина, наследника трона Светог Саве, и да заједно са Њим да своје учешће у Светој Чаши на евхаристијском сабрању. То такође сведочи да се велики број верника Божићним постом и молитвом спрема за дочек радосног празника Божића за који нас и припремају ови посни дани када између осталих славимо и породичне празнике: Детинце, данашњи празник Материце и Оце.
   Епископ жички Г. Јустин се надахнутом беседом обратио свом монаштву, свештенству и верном народу. Епископ је истакао да је ово радостан дан када смо се сабрали да би се сетили наших славних предака Светих мученика игумана Пајсија и ђакона Авакума који су се у овој Светој обитељи подвизавали, задобили благодат и приближили Богу, о чему сведочи и то да су они прихватили Свету мученичку смрт пре него да се одрекну Христа.
   Наш Архипастир је протумачио Свето Јеванђеље и нагласио да су старозаветни оци веровали у истиниту веру која их је припремила да сведоче истинитог Бога – Саваота Јахвеа и страдају за њега. Зато су они прибројани у ред светитеља Божијих иако је то било пре Рођења Исуса Христа. Сви они који су истинито веровали у оно што су пророци говорили су препознали Господа Бога. А сви они који су се покривали чувањем закона као фарисеји и лицемери нису препознали Христа, него су га разапели. И у данашње време истина је у онима који хоће да приме праву истину и да претрпе сва искушења која имамо у овом животу ради вечног живота у заједници са Богом. Господ нам кроз Свето Писмо то поручује: „Буди веран до краја и даћу ти венац живота“ (Отк 2, 10).
   Још од Адамових потомака Каина и Авеља међу људима је велика мржња која је увек петходила великим ратовима. Због ње се увек ратује: „Чућете ратове и гласове о ратовима. Гледајте да се не уплашите јер треба све то да се збуде“ (Мт 24, 6). Следбеници Христови не треба тога да се боје већ да усмере свој ум ка истини и Богу који нас избавља од сваког зла које на овом свету постоји. Онај ко има Бога у себи ничега се не плаши осим греха и следује Исуса Христа који је једини истинити пут.
    Свети старозаветни оци, Свети пророци, Претеча Христов Свети Јован Крститељ, Свети кнез Лазар, Свети игуман Пајсије и ђакон Авакум и остали светитељи и мученици треба да буду наши учитељи који ће да нас уче како да идемо Христовим путем и задобијемо Царство небеско.
   Након заамвоне молитве Преосвештени Епископ је пререзао славски колач, а после Свете Литургије још једном је благословио све присутне, пожелео срећан празник и да Господ свима који су дошли у ову Свету обитељ суди по милости својој.
   После Свете Евхаристије настављено је празнично славље на трпези љубави, на којој се присутнима обратио протојереј Милан Тодорић који служи при Манастиру Трнави. Он се захвалио Епископу на труду и љубави коју показује према верном народу, монаштву и свештенству. Такође је нагласио да је духовни живот у Трнави процветао од када је у Манастир Трнаву дошла игуманија Февронија са сестринством.

   Ђакон чачански Немања Тимотијевић
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар