Translate

3. фебруар 2019.

Свети Максим Исповедник

   Велики узор и учитељ данашњих православних теолога, човек љубави, али и велике храбрости. Био је спреман да пострада за сведочанство Истине, кад се цео Исток диригован државном влашћу окренуо против њега и кад је само у Римском папи нашао подршку. Велику битку је Православље увек водило између увећане слике човека на Западу која сенком заклања Бога, и загледаности у Бога на Истоку толико да човек постане невидљив.
   Свети су се борили за Христа међу нама. Трпео је, Свети Максим, страдао, и победио. Не може се знати шта је љубав ако се њом не живи и не побеђује, па чак и кад ти мрзитељи одсеку језик и руку. Да не говориш и да не пишеш. А опет његове речи су надживеле и његове мучитеље и сву злобу која напада Истину и Љубав од памтивека до данас. Љубав није сентимент - љубав је Живот, остало је сенка и ништавило:

"Онај ко у срцу своме види траг мржње према ма ком човеку за ма какву погрешку потпуно је туђ љубави према Богу. Јер, љубав према Богу никако не трпи мржњу према човеку".

"Ако ме љубите, говори Господ, заповести моје држите" . "Ово је заповест моја: да љубите један другог" - Онај, дакле, ко не љуби ближњега, не држи заповест, а ко не држи заповест - не може ни Господа љубити".

"Не одмеравај себе према најслабијима од људи, него боље обогаћуј себе према мери заповести о љубави".

"По речима божанственог апостола, ономе ко нема љубави ништа не користе сви дарови Духа. Према томе, колико само напора треба да уложимо да бисмо је стекли".

"Онај ко оговара брата и осуђује брата свога, оговара закон и осуђује закон . Закон, пак, Христов јесте љубав. Зар клеветник неће отпасти од љубави Христове и самом себи постати узрок вечне муке?"

"Уколико те заболи увреда или бешчашће знај да си добио велику корист, с обзиром да је кроз понижење из тебе истерана таштина".

   о. Ненад Илић
   извор: www.facebook.com

Нема коментара:

Постави коментар