Translate

24. јун 2019.

Света Архијерејска Литургија и рукоположење у Субјелу – 200 година од изградње прве субјелске цркве

   У недељу Свих Светих, 23. јуна 2019. године Епископ жички г. Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Светог апостола и јеванђелисте Луке у Субјелу, надомак Косјерића. Његовом Преосвештенству саслуживали су: протојереј ставрофор Ненад Величковић, протојереј ставрофор Милутин Стевановић, протонамесник Владимир Вулета, јереј Владимир Дуканац, протођакон Александар Грујовић и ђакон Томислав Гајић. Епископ је рукоположио Ђорђа Петровића из Мрчајеваца у чин ђакона, а субјелског пароха је одликовао звањем протонамесника. Епископ је том приликом нарочито похвалио уређење цркве и црквене порте истакавши да је субјелска црква уређена као најлепше градске богомоље.
                                       
   По завршетку Свете Литургије одржана је свечана академија поводом прославе јубилеја 200 година од изградње прве субјелске цркве. Академија је осмишљена тако да је сабранима кроз представу (кликни овде) приказано село Субјел у прошлости и садашњости и изнете су наде и жеље за постојање и унапређење живота у овом селу у будућности. Академију је осмислила и реализовала вероучитељица Мила Вулета уз сарадњу ученика веронауке основне и средње школе у Косјерићу и наставника музичког Горана Лекића.
   Потом се цењеном скупу обратио месни парох протонамесник Владимир, поздравио је све присутне и са пар речи изнео своја запажања из парохијског живота. Истакао је велико задовољство што је велики број верника испунио пространу порту субјелске цркве. Након тога је позвао све присутне да се послуже на трпези љубави коју су уготовили домаћини данашње прославе.

   Ђакон Томислав Гајић
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар