Translate

12. јун 2019.

Духовно вече у Ивањици


   На свом гостовању у Ивањици, 10. јуна 2019. године, архимандрит Тимотеј (Миливојевић) одржао је предавање на тему Хришћанство као радост живота. Велики број посетилаца испунио је салу Дома културе и показао да постоји огромно интересовање и жеђ за живом Речи Христовом. Након уводне речи јереја Јована Кушића присутнима се обратио отац Тимотеј.
   На самом почетку осврћући се на Дела Апостолска и Посланицу Диогнету из другог века, отац Тимотеј је представио ко су били први хришћани, како су живели и како су их доживљавали људи из њихове околине. Сам Апостол их описује као оне који бораве у телу али не живе по телу, свега лишене, а у свему изобилне, који бораве у свету али нису од света. Христос је увек исти јуче, данас и сутра, а Јеванђеље је актуелно у свим временима. Након тога, отац Тимотеј закључује да наша вера у Васкрсење Христово не може бити измењена у односу на веру првих хришћана иако живимо у доста другачијим животним околностима. Ми се данас морамо враћати извору живота, вере, надања и очекивања – Господу Исусу Христу.
   Чекајући Христа треба у исто време да се плашимо и радујемо Његовом доласку. Затим говори да у данашње време постоје људи који се више баве доласком антихриста па тако себе и друге испуњавају страхом, а наше је да се одлучимо да ли ћемо се радовати доласку Христовом или плашити се доласка антихристовог.
   Хришћани су они који стварају. Из сваке ситуације и из сваког проблема способни су да извуку оно најбоље.
Звучни запис преузми овде:
 vaznesenjeovcarbanja.blogspot.com
   Наводећи примере из Светог Јеванђеља, отац Тимотеј наводи да Божија правда, гледана нашом људском логиком може нам деловати неправедно. Као пример наводи причу о жени блудници коју Господ оставља некажњеном, казујући јој да више не греши. И управо ова „неправда“ је оно што треба да нас радује јер ето прилике за све нас да се покајемо. Свака Света Литургија је пројава Царства Небеског на земљи и ми смо тада присутни и у времену и у вечности, па отац закључује има ли већег разлога да се радујемо, није ли то довољно!? Извор радости треба да буде и у сваком новом дану и у сваком тренутку нашег живота.

Радујте се у онај дан и играјте, јер гле, велика је плата ваша на небесима.

   Јереј Јован Кушић
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар