Translate

15. јун 2019.

СЛОБОДА ОБНОВЉЕНОГ ЖИВОТА

   Сви Свети, молите Бога за нас.
   Саборе Пророка, хоре Апостола, војско Мученика, молите Господа свих, да спасе мене, многим гресима окованога.
   Упокој, Господе, душе усопших слугу Твојих.
   Имајући власт над живима и мртвима, Начелниче живота, подај наследство небесно онима који су к Теби са земље дошли, и светлост Светитеља и преславних Мученика Твојих.
   Упокој Господе, душе усопших слуге Твојих.
   Слуге Твоје, Христе, који су поживели у нади и љубави и у разуму православном, удостој славе Твоје што превазилази разум по великом Твојем човекољубљу и по молбама избраних Мученика Твојих.
   Са Светима упокој Христе, душе слугу Твојих, где нема болести ни жалости ни уздисања, но живот бесконачни.
   Пресвета Богородице, спаси нас.
   Под покровом Твојим, Мати Божја, спасавају се који се у тебе надају; јер си Ти родила Живототворца, Који по вољи све оживљује.

    Молитве у седмичне дане (субота)
   ХИЛАНДАРСКИ МОЛИТВЕНИК, Манастир Хиландар, 2008.
   Беседа на Велику суботу

   У име Оца и Сина и Светога Духа!
   Тело Господа нашег Исуса Христа Његови ученици су скинули са Крста и положили у гроб. Васељена је замрла у предосећају највећег догађаја. А ми смо се данас окупили у храму, због љубави и верности која је покретала и жене-мироносице, Јосифа Ариматејског и друге ученике.
   Ово је достојно сваког подражавања и похвале. То се не односи само на оне међу нама који су се усрдно подвизавали у току Великог поста и Страсне седмице, већ и на оне хришћане који су се тек данас сетили свог имена, који су дошли у храм и смогли снаге да очисте своју душу покајањем ради сусрета с васкрслим Христом. Они су учинили оно што су могли и њихов подвиг је такође велик пред Богом.
   И овој радости која се ближи, радости због Христовог васкрсења, о којој смо данас већ чули у одломку из Јеванђеља, придружују се и обичне људске радости блиске сваком од нас. Спремамо се за празник, за свечаност, за примање гостију, за то да разменимо честитке и с пријатељима, и с непријатељима, да се целивамо и радујемо у току ових дивних дана.
   Међутим, често, и многи то знају на основу сопственог искуства, први дани ове светковине бивају помрачени због отежалог тела. Сад су многи на освећење донели куличе, јаја, пасху и друга јела, и то нас такође радује. Међутим, често се дешава да се већ у Светли понедељак или уторак наше сирото тело мучи и пати, а душа је оптерећена разним догађајима који су нас задесили у току ових свечаних дана. Зашто се то дешава?
   Ово се често дешава зато што једноставно не схватамо истинску суштину ствари. Цар над царевима и Господ над господарима долази да се закоље и да се да на Храну вернима. То је наша главна Храна и оно због чега је Господ дошао. Он нам даје Своје Тело и Крв као храну, а ми заборављамо овај главни празник, главни извор нашег живота и наше вере. Зато нас земаљска јела и разоноде често тако лако оптерећују и одгурују од нас Божанску благодат која се на посебан начин излива у Васкршње дане.
   Господ нам је донео велику победу, слободу обновљеног живота, слободу од греха. На то нас данас подсећа Божански апостол: Тако се с Њим погребосмо кроз крштење у смрт, да би, као што Христос устаде из мртвих славом Очевом, тако и ми ходили у новом животу (Рим. 6, 4).
   Ево због чега је Христос био погребен и распет. Данас пакао дрхти, пакао стење, он плаче и пати зато што Господ улази у њега и ослобађа сужње. То треба да имамо на уму.
   Позвани смо да у овим данима и у свим данима свог живота будемо доносиоци управо добре вести о овој великој слободи, слободи васкрслог Христа, Који је победио смрт. Позвани смо да благовестимо Христово победничко васкрсење, да будемо благовесници победе над грехом, а не да будемо људи оптерећени страстима и јелима, који желе само световну утеху и уживања.
   Јер што је умро, греху је умро једном за свагда; а што живи, Богу живи (Рим. 6, 10), – каже Господ устима Свог апостола.
   Тако и ви сматрајте себе мртвима за грех, а живима за Бога у Исусу Христу, Господу нашем.
   Амин.

   Јеромонах Игнатије (Шестаков)
   27.4.2019.
   Са руског Марина Тодић
   извор: www.pravoslavie.ru

Нема коментара:

Постави коментар