Translate

19. јун 2020.

Спомен плоча др Жарку Видовићу у Јасеновцу

По благослову Његовог преосвештенства Епископа пакрачко-славонског у манастиру Јасеновац је постављена спомен-плоча проф. др Жарку Видовићу (Тешањ, 1921 - Београд, 2016) историософу, професору историје уметности и историчару цивилизације. Скојевац, логораш, опитник хришћанског правоживља, утемељитељ заветне историософије српства и богословског погледа на Његоша као хришћанског свештенопоету у Новом веку. Спомен-плоча је дар задужбине "Жарко Видовић".

   извор: Манастир Јасеновац
Заједницу ствара и може да створи и одржава искључиво емоција: никакав разум, никакво искуство, никакви (реални, световни, тј. политички) интереси, ма како умни или разумни били, па према томе ни политика или економија. Али не страст, емоција „критичка“ према битију („критика свега постојећег“), него емоција литургијска: слављење битија и дивљење као „почетак мудрости“.

Жарко Видовић, „Суочење Православља са Европом“


Данас је глобална Европа против нације, а српску нацију је створила Црква. Нација је настала као аутокефална Црква. Из Литургије настаје Црква а не обрнуто.

Жарко Видовић, интервју "Парохијски живот - икона наше црквености"


Значај историјске свести је у томе што се појавом те свести (у предању мита, легенде, поезије, трагедије, Литургије) једна генерација поистовећује са претходном, „налази свој идентитет“ у претходним, па и давно изумрлим генерацијама.

Жарко Видовић, "Срби у Југославији и Европи"


Препород Српства не може да почне ако не будемо јасно рекли истину. Без истине нема препорода. Без препорода нема стварања елите. Ми немамо данас елиту. Она тек треба да настане. Али, она не може настати изван Цркве и то Цркве која води нацију и заступа целокупну српску историју, њен континуитет непрекинут смрћу генерација. Елиту нације не могу сачињавати људи који задовољавају само један критеријум, критеријум стручности: велики научници, лекари, правници и томе слично. Елиту нације морају чинити људи изабрани по критеријуму духовности и високог морала, осећања идентитета и припадности нацији као духовној заједници.

Жарко Видовић, "Суочење Православља са Европом"

Нема коментара:

Постави коментар