Translate

22. јун 2020.

Литургијско славље и додела игуманијског чина у Манастиру Градцу

Други недељни дан по Педесетници, посвећен Светом великомученику Теодору Стратилату, свечано је прослављен у Благовештењској цркви Манастира Градац. Повод за посету Његовог Преосвештенства Епископа Јустина и сабрање великог броја свештенослужитеља, монаштва и верног народа, била је додела напрсног крста досадашњој настојатељици манастира, монахињи Нини.
    Литургијским сабрањем предстојао је Епископ Јустин уз саслуживање игумана студеничког архимандрита Тихона (Ракићевића), архијерејског намесника студеничког протонамесника Здравка Николића, протојереја Радоја Санде, протојереја Миломира Радића, јереја Александра Бојовића, јереја Ненада Рогића, јереја Николе Ћурчића, протођакона Александра Грујовића и ђакона Владимира Јовановића. Својим присуством литургијско сабрање увеличали су игуманија жичка Јелена, игуманија Манастира Благовештења Михаила, игуманија манастира Kовиље Агрипина, игуманија Манастира Kаменац Марина, игуманија Манастира Kончул Минодора. Игуманије и монахиње поменутих манастира су анђеоским појањем допринеле велелепности Свете Литургије.
   На Светој Архијерејској Литургији било је присутно мноштво народа, који су се сабрали да молитвено прославе овај велики и важан дан за свету обитељ Манастира Градац. Епископ Јустин обратио се беседом сабранима и нагласио важност и бескомпромисност апостолског и хришћанског послања кога се нарочито присећамо у другу недељу по Духовима. Апостоли су од Господа послати да буду „ловци“ људи, да сведоче и проповедају веру у Васкрслога Господа Исуса Христа. Најбољи пример за апостолско послање је Савле, који је постао Свети апостол Павле, васељенски проповедник и мисионар Цркве, како је нагласио Епископ Јустин. Божије призвање тражи целог човека и јасан одговор на Божији призив, што се огледа у чистоти живота. Велики број верника, а нарочито велики број деце, приступили су Светој Тајни Причешћа.
    У духу изговорене беседе Преосвећеног Епископа Јустина и празничној радости, монахињи Нини, настојатељици Манастира Градац, додељен је напрсни крст. Тиме је она и званично постала игуманија свештене обитељи манастира, који је годинама уназад предводила у сваком стрпљењу и љубави. Том приликом, Епископ Јустин подсетио је на уложени труд игуманије Нине и призвао архијерејски благослов на њу и сестринство за сваки духовни напредак и раст у Христу. Напрсни крст додељен је монахињи Нини уз једнодушно и једногласно појање „Достојна!“ свих присутних.
   После Свете Архијерејске Литургије игуманија Нина са својим сестринством угостила је Епископа и све присутне на пригодној празничној трпези. Тако је молитвено литургијско сабрање добило свој наставак у целодневној заједници и срдачним разговорима. Игуманија Нина је за свој будући, као и досадашњи рад, добила недвосмислену подршку целокупне црквене заједнице која је поделила радост сестринства поводом овог за манастир изузетног догађаја.

   Текст саставио: проф. др Предраг Драгутиновић
    извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар