Translate

15. јун 2020.

Митрополит Амфилохије: Наставићемо сабрања, све док не пониште безбожни закон. Не дамо светиње!


После скоро три месеца откада су прекинути због мера које је НKТ прописао у циљу спречавање ширења епидемије корона вируса, 14. јуна 2020. године, у више градова у Црној Гори поново кренули молебани и свештени молитвени ходови, о вид протеста против неправде оличене у дискриминаторном Закону о слободи вероисповести.
   Њима се наставља завет дат пре годину дана, 15. јуна, на Тројичинданском сабору у Подгорици, касније потврђен на Световасилијевском сабору у Никшићу, понављан у свим литијским ходовима који су након тога обгрлили Црну Гору и приближили је небесима: Не дамо светиње!
   У складу са одлуком Епископском савета Српске Православне Цркве у Црној Гори да се од Недеље свих светих, 14. јуна, наставе молитвене литије, оне су одржавале само у оним градовима гдје су на време пријављене. Тамо где нису на време пријављене и где, самим тим, није добијено одобрење полиције, свештенство уз молитвено учешће верног народа, служило је Молебан Пресветој Богородици за спас светиња и братску слогу.
   Упркос притисцима, којима су протеклих месеци били изложени архијереји, митрополит Амфилохије и епископ Јоаникије, свештеници и верници: привођењем, хапшењем… осуђивањем и кажњавањем, отвореним претњама са највиших адреса, а све под плаштом бриге за здравље, и на крају рушењем конака Светог Василија Острошког и прогоном свештеника, народ се није дао застрашити. Сабрао се уз поштовање мера НKТ-а и гласно и стамено опет поручио: Не дамо светиње!
   Након повратка литије пред саборни храм митрополит Амфилохије је у обраћању верном народу рекао да је од њега и протојерерја Мирчете Шљиванчанина тражено да “разагнају народ са храма”. Да ли је отац Мирчета то могао да прихвати? Црква Божја је да сабира све људе и земаљске народе, да их мири, призива на слогу, љубав и помирење. Отац Мирчета је позван у полицију. Ја сам рекао инспектору да једини који треба да одговара сам ја”, рекао је Владика.
   Митрополит Амфилохије је казао да је он најодговорнији за оно што се догађа на литијама. “Нека ме ухапсе и у Спуж нека ме воде, биће ми добро да се одморим. Али није добро за њих, није добро за Црну Гору да наставе са насиљем”, поручио је Владика и најавио наставак литија. “Наставићемо сабрања, све док не пониште безбожни закон”, нагласио је митрополит Амфилохије.
   “Овај народ је први пут, ја бих рекао послије седамдесет година постао слободни народ. И само неко ко је антинародан може да тражи да се народ одрекне слободе”, рекао је владика Амфилохије.
   Рекао је да ће следеће седмице бити настављена ова молитвена сабрања, све док поништења безбожног закона.
   “Ови наши крсни входови биће настављени у миру, у братској слози, слободи и призиву на помирење међу браћом. То је смисао ових сабрања”, закључио је митрополит Амфилохије.

   извор: www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар