Translate

4. децембар 2013.

УПОЗНАЈМО ХИЛАНДАРСКИ ТИПИК



Многобројним радовима посведочени истраживач историје српског средњег века Слободан Продић своју пажњу усмерио је ка проучавању једног у низу готово заборављених историјских извора који су, хтели ми то да признамо или не, заиста незаобилазни када је реч о проучавању историје Српске Православне Цркве.


   Данас је, реално говорећи, мало оних који нешто више могу да кажу о "Хиландарском типику". Са друге стране, није мали број ни оних који нису ни знали да постоји текст овог документа доступан на српском говорном језику. Потпуно свестан овога, Продић је, у склопу својих вишегодишњих напора на пољу проучавања историјских извора везаних за 12. и 13. век, начинио дело кроз које је савременом читаоцу приближио садржај "Хиландарског типика". Истовремено, као врстан познавалац тренутног стања ствари када је реч о томе колико су данашњем човеку познати детаљи из прошлости српског народа, а поготово они који се тичу времена средњега века, Продић је начинио и изузетно прикладан одабир информација које ће, уколико се добронамерно прихвате, заиста бити од помоћи да се донекле упознамо са детаљима у вези са манастирским животом међу Србима у наведеном периоду историје.
   Ово дело Продића свакако морамо посматрати као одређену врсту увода у обимнији рад који ће се бавити српским монаштвом у времену средњега века. У нади да ће се такво дело коначно појавити из пера овог евидентно врхунског познаваоца не само српског средњовековља, него и историографске и богословске литературе, искористимо прилику да кроз ову књигу која је пред нама тек овлаш сагледамо непроцењиво богатство за које готово да нисмо ни свесни да постоји.
извор: spc. rs, 3.12.2013.

Нема коментара:

Постави коментар