Translate

11. децембар 2013.

Архимандрит Василије (Гондикакис), СВЕ ЈЕ МОЛИТВА 4.Нека буде воља Твоја

   Тада човек схвата да се у смрти крије могућност. Као што Господ каже, ако зрно пшенице паднувши на земљу не умре, онда остане; ако ли умре, род многи доноси (Јн. 12, 24). Живећемо добро ако осећамо и разумемо да постоји Онај који нас бескрајно воли и разуме, који је из љубави створио цели свет и из љубави је створио свакога од нас. Свако од нас има своје име. Свако од нас може имати удела у Божијој благодати. У једном једином тренутку човек може стећи вечност. Као што је речено, ад је уништен једним додиром Божанског. И у једној честици Тела и Крви Христове човек може пронаћи рај. Созерцавамо да је рај заправо укус - као што и певамо "окусите и видите да је благ Господ", да бисмо знали и разумели да је Бог љубав. Ава Исак каже: "Не бој се Бога због величине његове моћи, већ Га се бој због величине његове љубави" - јер Он се унизује због нас и жртвује Себе за нас, каменог срца. Видимо да је у Господњој молитви - Оче наш, којој нас је Господ научио - најважније садржано у речима Нека буде воља твоја. У Гетсиманском врту Христос је рекао: Оче мој, ако не може да ме мимоиђе ова чаша да је не пијем, нека буде воља твоја (Мт. 26, 42). Био је у агонији и ватреној молитви. Три пута је поновио исте речи, да би на крају рекао: Али опет не како ја хоћу него како ти (Мк. 14, 36). Стога, речима "нека буде воља Твоја" добровољно приносимо сами себе Ономе који је љубав.

Поглед на Свету Гору са врха Атоса

Ако искрено кажете "нека буде воља Твоја", тада проналазите мир; сви проблеми су тада решени. Ово захтева смелост вере и жртву љубави. Тако, постајете део чокота, постајете његово средиште, хране вас сокови чокота живота, храни вас сам Дух живота у Христу, у Ономе који је Сам рекао: "Нека буде воља Твоја". На овај начин, премда смо у свету, схватамо да упркос нашим слабостима постоји неко ко нас воли. И животне проблеме тада не решава наша логика, већ препуштање свега Христу Богу - управо онако како често чујемо у цркви: "Помињући Пресвету, Пречисту, Преблагословену, Славну Владичицу нашу Богородицу и Приснодјеву Марију са свима Светима, сами себе, једни друге и сав живот свој Христу Богу предајмо".
Милоје Марковић, Хиландарска кадионица

   "Нека буде воља Твоја" изражавамо још и кроз оно што се зове умно-срдачна молитва, непрекидна молитва, у којој говоримо "Господе Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме грешнога": Ти си Господ, који је јак; ја сам слаб човек. Имам поверења у Твоју љубав. Не желим да расуђујем људском логиком; тражим само једну ствар а то је да буде воља Твоја. И ово Те молим узвишеним речима "милостив буди мени грешном". Смилуј се на мене онако како Ти знаш и желиш.
   Дакле, морамо да постанемо свесни наше беспомоћности као и моћи Онога који нас воли, тако да будемо мирни и безбрижни чак и онда када нас околина узнемирава и угрожава, јер ту је Онај који све невидљиво уређује и све води путем којим Он жели.

ИЗ ПРЕДАВАЊА СТАРЦА ВАСИЛИЈА, КОЈЕ ЈЕ ОДРЖАНО У СРПСКОЈ ПРАВОСЛАВНОЈ ЦРКВИ СВЕТОГА СТЕФАНА У АЛХАМБРИ У КАЛИФОРНИЈИ, 4. септембра 2011. године, свештенству и верном народу Западноамеричке епархије Српске Православне Цркве

Преузето из часописа "Православна реч" (The Ortodox Word), бр. 297, 2011, Братство Св. Германа Аљаског, превод: сестринство манастира Свете Матроне

Светигора, Ваведење, 2012.

Нема коментара:

Постави коментар