Translate

2. март 2014.

Свети владика Николај, СРЦЕ УЗ ЧАСНИ ПОСТ, Прва недеља

                                                                                                    Сине мој, дај ми срце своје!,
                                                                                                                           говори Господ.

                                                                                                                            (Приче 23, 26)

   1. О Богу мисли пре свега, јер и Бог мисли о теби пре свега. Као што чобанин мисли о једној изгубљеној овци више него о целом осталом стаду, тако и Бог твој мисли о теби, који се губиш у греху, више него о свима анђелима на небу.
   2. Мислити о Богу не значи испитивати биће Божије, него испитивати и дознавати шта Бог тражи од човека.
   3. Ко купује орахе, не цени по љусци него по језгри. Тако исто и онај ко купује јаја. И безброј других ствари у свету људи цене по невидљивом а не по видљивом. И Бог твој цени тебе по срцу. Кроз телесну љуску он гледа у твоју срж, у срце твоје, и тражи ти срце. Сине мој, дај ми срце твоје!
   4. У срце је Творац положио основ живота. У срцу се живот замеће, почиње, разраста, и носи до гроба и преко гроба. Шта вреди човеку за кога сви кажу: паметан је али без срца! Бог неће од њега тражити памет него срце. Јер је речено: и лудост Божија мудрија је од људи (1. Кор. 1, 25).
   5. Или шта користи човеку за кога кажу: богат је али без срца! Хоће ли понети своје богатство у онај свет на дар Ономе чија су богатства све небо и сва земља, и сунце и звезде и сва царства знана и незнана!
   6. Или шта помаже човеку телесна снага и лепота? Не сусрећемо ли ми сваки дан оне који су у младости били снажни и лепи како се сад погурени и сасушени поштапају или држе за руку вође? Телесна снага и лепота многима је кобно послужила трулењу срца пре трулења коже и костију.

Милоје Марковић, Вазнесење

   7. Благо онима који се од младости не заљубише ни у какву смртну и пролазну лепоту него у Творца свога, чија снага не малаксава и чија се лепота не мења! На њихову љубав одговориће Бог љубављу стоструком, и срце њихово приљубиће Он к срцу Своме.
   8. Пост значи слабљење везе срца са светом и јачање везе срца с Богом. Запамти то, и мисли о томе у првој недељи Часног поста.
   9. Јачање везе с Богом ствара весеље у срцу. Зато се у црквеним књигама чита на почетку поста: " Ето наста весело време поста!"
   10. Сети се имена оних духовних великана који су постом ослабили своје везе са светом а ојачали везе са живим Богом, као што су: Св. Антоније, Павле, Јефтимије, Аксентије, Висарион, Виталије, Герасим, Кириак, Зосим, Харитон, Јефрем, Арсеније, Карион, Захарије, Сава Освећени, Симеон и Алимпије столпници, Онуфрије, Пахомије, Петар и Атанасије Атонски и други.
   11. Сети се и богоносних девојака и жена, чија срца беху испуњена љубављу ка Христу, као што су: Св. Текла, Ксенија, Евпраксија, Анастасија, Матрона, Сара, Марија Египћанка, Пелагија, Таиса, Теодула, Василиса, и друге.
   12. Ако су ти они далеко било по месту или времену, а ти се сети оних славних имена из свога рода и народа, као што су: Св. Петка Српска, Св. Сава српска слава, Јанићије Девички, Петар Коришки, Василије Острошки, Прохор, Гаврил, Јоаким, Јован Рилски, Наум Охридски, Нектарије Битољски, и многи, многи други, који постом осветише своја тела а молитвом осветише земљу у којој ти живиш.
   13. Сви су они један глас чули: Сине мој, дај ми срце своје! Томе се гласу одазвали и срце своје предали потпуно у својину Богу и Творцу својему.

ПОСТ - ПУТ КА ТРПЕЗИ БОГА ЖИВОГА, Светигора, Цетиње, 2001. 

Нема коментара:

Постави коментар