Translate

18. фебруар 2015.

Објављена јединствена фотографија старца Тихона, духовног учитеља преподобног Пајсија Светогорца

   На фотографији која се појавила у грчким медијима види се старац Тихон (Голенков), који је фотографисан у провом плану како прима монахе из братства Јосафита у келији Воздвижења Крста Господњег, саопштава  AgionOros.ru.
  На фотографији ученик старца Тихона, преподобни Пајсије може се видети у позадини (он захвата воду воду из бурета да би послужио госте).
                                      
   Руски светогорски старац јеросхимонах Тихон (Голенков, 1884–1968) – атонски подвижник и духовник, наставник преподобног Пајсија Светогорца (Езнепидиса, 1924-1994) рођен је 1884 г. у Русији, у селу Нова Михајловка (подручје савремене Волгоградске области). Са двадесет и четири године стигао је на Свету Гору, и шездесет година ту провео у непрестаном подвигу молитве и покајања. За све православце он је био пример правог хришћанина и монаха, који је стекао Дух Божији и овенчао се «венцем нетрулежним» још за живота.
   У књизи «Светогорски оци и светогорске приче», у издању Издавачке куће «Света Гора», из зборника «Дјела», старац Пајсије Светогорац оставио је подробне успомене на њега.

Са руског: Марија Живковић
ИЗВОР:Радио Светигора

Нема коментара:

Постави коментар