Translate

12. новембар 2015.

Патријарх Кирил, Филмови за масе парализују мисли и блокирају дубока осећања

   Москва, 10. новембар 2015. г.

   Његова Светост патријарх Московски и целе Русије Кирил учествовао је 9. новембра 2015. године у свечаној церемонији затварања XII Међународног добротворног филмског фестивала «Светоносни Анђео», који је одржан у биоскопу «Октјабр» у Москви, преноси прес-служба патријарха Московског и целе Русије. 
   Поглавар Руске Цркве се обратио учесницима у церемонији поздравном беседом у којој се дотакао теме филмова за масе.
   «Живимо у занимљиво и сложено време брзог ширења података и свеобухватног утицаја средстава за масовно информисање, - рекао је, између осталог, Свјатејши. – Филмови су једно од средстава за ширење информација, при чему је ово средство веома моћно, јер гледаоцу не доноси сувопарне чињенице, већ кроз упечатљиве ликове, емоционалне карактере и напете сижее диктира одређене моделе понашања и парадигме организације живота.
   Разуме се, има сила које ово средство, нажалост, не користе у добре сврхе: погледајте плакате филмова за масе. Већина ових филмова који су направљени како би привукли што је могуће више публике, обрушава на гледаоца бујице идеје и лаких емоција које намећу искључиво материјалне вредности, они напетим радњама изазивају задовољство због појачаног адреналина и самим тим парализују мисли и блокирају човекова дубока осећања водећи ка деградацији личности.»

   Са руског Марина Тодић
   извор: www.pravoslavie.ru
   10 / 11 / 2015.

Нема коментара:

Постави коментар