Translate

25. новембар 2015.

Преподобни Нил Мироточиви


   Јеромонах Свети Нил (Мироточиви) родом из Мореје, подвизивао се у пустом месту Свети Камени на врху Атоса, а после смрти из његовог тела потекло је миро. Свети Нил Атонски упокојио се у XVIII веку а почео је да се у сну јавља калуђеру Теофану од 1813 године. Јављање је трајало до 1817 године и по Теофановим записима који су сачувани, свети Нил наговестио је догађаје из нашег века. Између осталог Теофан је записао и:
    "Уместо да се кају све ће се више озлојеђивати на Бога. Зла која ће људи чинити превазићи ће зла људи пре Потопа. Сви ће разговарати само о злу; намере ће им бити само зле, воља зла; другарство зло; дела људи само зла; настаће свеопште отимање, пљачкање, насиље, угњетавање, издвајање, усамљивање и разједињавање. Ко чини зло мислиће да се спашава, а људи ће имати ризнице блага, (то јест капитала), а стално ће кукати како немају ништа! Даваће новац под интерес, а просиће милостињу "да би се прехранили" Плакаће да немају шта да једу, само да би дошли до капитала и стекли што више. А у колико се буде више увећавало користољубље утолико ће се више умножавати несреће у свету".

   извор: фб страница Филм Отац
25/12. новембар

Преподобни Нил Мироточиви. Родом из Мореје. Као јеромонах дошао са својим стрицем у Свету Гору. Подвизавао се као отшелник у пустом месту званом Свети Камени. Када се упокојио, из њега потекло миро у таквом обиљу, да се са врха горе сливало у море. То чудотворно миро привлачило је болесне људе са свих страна. Ученик св. Нила осети досаду од множине посетилаца, те се у молитви пожали на свога духовног оца, св. Нила. И мироточење наједном се пресече. Св. Нил се подвизавао у пуном смислу као древни светитељи. Упокојио се у 17. веку.

Свети Нил Синајски монасима збори:
-Исусово име у срцу говори!
Срце своје вежбај у незлобивости,
Тело у чистоти и уздржљивости.
Ако си увређен, претрпи увреду,
Тако ће увређач осетит'' позледу.
Плачи за грешником и кад напредује:
Он у сусрет правди вечитој путује.
Ако трпиш беде, оне теби служе.
Те беде су трње, на ком расту руже.
Кад се Богу молиш, пријатност не проси,
Но проси што души користи доноси.
Смрти се не плаши, ал''чекај смрт тела;
Пре стида од људи стиди с''од ангела.
Клони с' искушења и сам га не тражи,
Но кад само дође, јунак се покажи;
Ко се благим Христом често причешћује,
Христос ко у храму у њему станује,
Са људима мало и ретко говори
А са Богом често, и све чешће збори.-
Тако Нил Синајски монахе учаше,
И све речи своје делом сведочаше.

Свети владика Николај, Охридски пролог, Сабана дела, књига VII, Глас цркве, Шабац, 2013.

Нема коментара:

Постави коментар