Translate

25. новембар 2015.

Владика Григорије, Ако не буде Косова и Метохије и Републике Српске, питање је хоће ли бити Срба

   Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије рекао је да су се Срби у Републици Српској изборили за своју слободу, коју не дају ни за шта на свијету јер је то њихова тековина.
   „Ако не буде Косова и Метохије међу српским земљама, онда ће бити веома тешко и Србима у Републици Српској, а ако не буде Републике Српске, онда је питање хоће ли бити Србије и уопште Срба“ – рекао је владика Григорије у манастиру Високи Дечани, гдје је присуствовао Светој архијерејској литургији служеној поводом крсне славе овог манастира – Светог Стефана Дечанског.
   Владика Григорије поручио је да Србима не остаје ништа друго него да вјерују и боре се за правду и истину.
   „Морамо да схватимо да не можемо и не смијемо напустити оно што су нам дједови оставили, а то је пут правде – пут истине“ – нагласио владика Григорије.
   Владика Григорије рекао је да монахе који живе у манастиру Високи Дечани под заштитом Унеска, колико год чували војници и висока жица, чува и сам Свевишњи.
   „Људи морају имати вјере да се, попут монаха који обнављају светиње, врате на своја огњишта, да не дају своја гробља, своју дједовину“ – рекао је владика Григорије.
   Преносећи искуства Срба и Српске православне цркве у БиХ као поуку Србима на Космету, он је рекао да је Србе у БиХ било веома тешко побиједити када год су се држали заједно и били јединствени.
   „Научили смо да је најважније имати вјере у борби за правду и истину, без жеље да икога угрозимо, али не можемо бити слабићи који узмичу са своје дједовине“ – нагласио је владика Григорије.

   Извор: РТРС
   radiosvetigora.wordpres.com

Нема коментара:

Постави коментар