Translate

12. децембар 2015.

Монахиње из Жиче у Паризу


   Од 15. до 20. октобра 2015. године монахиње манастира Жиче са свештеником Радошем Младеновићем допутовале су у Париз, престоницу Француске поводом обележавања 800-годишњице манастира Жиче.
   У петак, 16. октобра 2015. године одржана су два округла стола о улози монаштва у савременом друштву. На првом округлом столу чије дискусије је анимирала Јулија Видовић, доктор патристичког богословља, и на ком су учествовали епископ Марко (Алрик), викарни епископ Румунске архиепископије западноевропске; архимандрит Илија (Раго), манастир Преображења, метох Светогорског манастира Симонопетре; игуманија Јелена, манастир Рођења Пресвете Богородице, Боа Салер; отац Никола Црнокрак, декан Православног института Светог Сергија и протојереј цркве Светог Серафима Саровског и Покрова Пресвете Богородице, сагледавано је савремено стање и будућност православног монаштва нарочито на Западу.
   На другом округлом, модератор, отац Кристоф Левалоа и његови саговорници, јеромонах Сергије, Епархија херсонска Московске Патријаршије; брат Ришар из протестантског манастира Тезеа, отац Мишел Малевр, доминиканац, декан Екуменског института при Католичком институту и директор Центра Истина, упоређивали су перспективе различитих хришћанских деноминација у односу према монаштву и према његовом месту и улози у свету.
   У суботу, 17. октобра, у Српском културном центру у Паризу одржано је представљање манастира Жиче, живота и активности монашке заједнице кроз изложбу икона, појање монахиња, пројекције краткометражних филмова, презентације ДВД-а о женском монаштву, монографије о Жичи на француском језику и мноштво других експоната. У дискусији која је претходила учествовали су Епископ западноамерички Максим (Васиљевић); г. Дарко Танасковић, амбасадор Србије при Унеску; отац Радош Младеновић и г. Љубомир Михаиловић.
   У недељу, 18. октобра, владика Максим је предводио литургијско сабрање уз појање жичких сестара. Сестре су затим у црквеној сали представиле изложбени материјал и разговарале са париским верницима.
   Након обиласка града у понедељак, 19. октобра, жичке монахиње су отишле у вишедневну посету француском православном женском манастиру Боа-Салер.

   извор: www.zica.org.rs

   ВИДЕО

Нема коментара:

Постави коментар