Translate

24. децембар 2015.

Свети манастир Хиландар српска царска лавра

   Са благословом Његове Светости Патријарха српског Иринеја, и раније благословом патријарха Павла, објављено је изузетно и пажње вредно сочињеније о Српској царској лаври - Хиландару. Као посебна илустрована монографска јединица на четири језика, ова књига налази свој пут у матици и расејању, представљајући српско духовно благо и другим народима.
    Његово Преосвештенство Епископ шабачки г. Лаврентије о шестотомној едицији и књизи Свети манастир Хиландар српска царска лавра (која је издата и у оквиру едиције, али и као посебно издање, сада је штампана на четири језика: српски, енглески, руски, немачки) казује да је овај подухват на ползу и радост свих нас,  и да превазилази могућност не само наше епархије, већ и саме Српске Цркве.
   -Књиге су богато илустроване веома успешним репродукцијама наших бројних светиња… Књиге приказују историју, архитектуру, ризнице и друго духовно благо наших светиња. Ово капитално дело је најзначајнији и највећи подухват у послератној историји Српске цркве, једно бесцен-благо! Текст је писан стручно и веома је приступачан читаоцима. Ово је најсавршенији приказ духовне уметности код Срба, што од срца поздрављамо, пише владика Лаврентије.
   У уводном слову које је написао протојереј-ставрофор проф. др Радомир Поповић читамо:  -Код нас је најбоља духовна опитна школа управо манастир Хиландар на Светој Гори. Слажемо се да српско хришћанство не почиње од времена Светог Саве, али је сигурно да оно од њега иде чвршћим кораком. Хиландарска духовна радионица је од смртних чинила бесмртне, огреховљене је духовно оживљавала и стварала од њих слободне житеље Царства Божјег.    Утемељивачи манастира Хиландара, Свети Сава и отац му Свети Симеон, најпре су себе саме утемељили у Господу Христу, као чврстом и непоколебљивом камену. Све што се потом најбоље догађало у Хиландару, било је само следовање њиховом добром и непатвореном примеру и узору. Можемо само замислити каква би наша прошлост, садашњост и будућност изгледали без Хиландара и његових монаха, као најзрелијих духовних плодова тамо одгајаних и нама свима дарованих.
   Аутор текста и илустрација је истакнути културни радник, сликар и писац Миле Пајић.
   У првом делу ове богато илустроване монографије о славној задужбини Светог Симеона Мироточивог и његовог сина, Светог Саве Српског (све мапе, планови и илустрације за ове монографије наменски су урађене у древној техници акварела), читалац се упознаје са кратком историјом Свете Горе Атонске, једине монашке државе на свету, и са њеним теократским уређењем и обликом владавине.
   У другом делу сажето су, по географском положају, представљени сваки од двадесет рангираних манастира на Светој Гори.
   Трећи, главни део монографије, представља шетњу амбијенталном целином комплекса српског Светог манастира Хиландара и упознавање са манастирском целином и четрдесетак најважнијих објеката, храмова, молитвених келија, монашких станишта у самом манастиру и непосредној околини, хиландарским чудима, благом и светитељима...
   Да подсетимо да је Штампарија Српске Православне Цркве, која послује при Издавачком фонду Архиепископије београдско-карловачке, добила престижну награду ЗЛАТНИ ПЕЧАТ за најбоље одштампану књигу на Међународном сајму графичке и папирне индустрије ГРАФИМА 2010. Награда је добијена за штампање шестотомног дела „Ризница српске духовности", аутора текста и илустрација Милета Пајића у издању Удружења Ризница српске духовности из Шапца.

   Зорица Зец
   извор: www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар