Translate

15. децембар 2015.

Сусрет култура

   У предвечерје Празника Рождества Христовог, познатом још као Адвент, Баварска државна библиотека у Минхену уприличила је малу, али високо-символичну изложбу књига и рукописа. Реч је о ретким оригиналима хришћанске ”Отохајнрихове Библије”, јеврејске ”Пасах Хагаде” и једне персијске ”Царске књиге” – који су зацело драгоцени и раскошни примери из трезора ове интернационално познате библиотеке. Међу експонатима је и један рукопис Корана из Ирана (Cod. arab. 2603).
   На овој изложби, насловљеној ”Сусрет култура”, и  која ће бити отворена до 22. децембра 2015. године., могу се видети ови јединствени експонати у ризници ове прворазредне културне установе.
   Слике избеглица са Блиског истока помрачују идилу Адвента и подсећају на религиозну димензију прогона и збегова. Као и у правремена, и данас се сусрећу људи различитих култура, порекла и образовања.
   Изложба ”Сусрет култура” илуструје мотиве Адвента  и приказује ретке и драгоцене рукописе и штампане примерке из земаља које су погођене ратним вихором – Сирије, Ирака, Јерменије. Оне подсећају на поклоничка путовања, али и на прогон. Три монотеистичке религије на овој изложби указују на заједничко географско тле и заједничко културно наслеђе, као и непроцењиво богатство Баварске државне библиотеке.

   Протођакон Зоран Андрић, Минхен
   извор: www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар