Translate

27. март 2017.

У Манастиру Свете Тројице служена Света Архијерејска Литургија

   Дана 26. марта 2017. године, када наша Света Црква прославља четврту недељу Васкршњег поста – Средопосну, као и пренос моштију Светог Никифора Цариградског, Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Свете Тројице у Овчару са почетком у 08:30 часова.
   Преосвећеном Владики саслуживали су: секретар ЕУО Епархије жичке архимандрит Дамјан (Цветковић), секретар Епископа жичког протосинђел Сава (Илић), Архијерејски намесник драгачевски Милун Ивановић, јеромонах Виталије (Милошевић) из манастира Студенице, парох прилички јереј Синиша Никитовић и протођакон Александар Грујовић.
   Свету Архијерејску Литургију својим појањем су улепшале сестре из манастира Благовештење са игуманијом Михаилом.
   Додатној радости овог дана допринео је чин рукоположења монаха Милутина у чин јерођакона при манастиру Свете Тројице. Јерођакон Милутин је искушеник од 2005. године, а у монашком постригу од 2007. године.
   После прочитаног Јеванђеља Владика Јустин је беседио на тему узрастања у врлинском животу. Истакао је пример Светог Јована Лествичника који је својим богоугодним животом дао прави путоказ узрастања у врлинском животу. Ове недеље прослављамо победу у подвижничком животу и у животу врлина, онога који нас поучава подвижиштву и врлинама као лествици духовног живљења. Централна врлина богоугодног живота јесте љубав (човекољубље, богољубље, братољубље). Треба узрастати у делању љубави. Сам Господ Исус Христос нам даје две највеће заповести које су засноване на љубави. Кључ свих врлина је смиреност, а то је врлина коју у правом облику поседује само Господ Исус Христос.
Епископ је заблагодарио Богу на дару умножења служби у Цркви, кроз које она јача и обнавља се испуњавајући своје назначење служења спасењу света. Данашње рукоположење монаха Милутина у чин јерођакона је потврда тога и због тога је радост овог дана и празника велика.
По завршетку божанске Евхаристије уприличена је трпеза љубави у манастирској сали, приликом које су се присутни захвалили Преосвећеном Владики на посети и богослужењу.

   Чтец Стефан Јовановић
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар