Translate

9. новембар 2017.

Мисли о Причешћу

Господ је дао зато сва средства у Цркви Својој. Шта је Свето Причешће? Свето Причешће је сједињење са Богом, а кад узмеш у себе Бога, онда из тебе бежи сваки грех. Где може остати грех поред Бога у теби, где може остати страст, где може ђаво остати у твојој души, ако Бог уђе у њу? – а улази кроз Свето Причешће. То је највећи дар који се даје роду људском, најсигурније средство за победу над свима гресима, над свима страстима. И осигурање, такорећи, безгрешног живота.

 Ава Јустин Поповић
Очигледан пример вере је у Св. Тајни Евхаристије, где се Христос даје вернима у Св. Причешћу које је Његово истинско Тело и Крв, а које неверујући виде само као хлеб и вино. То се дешава јер промена дарова у Тело и Крв Христову није и споља видљива, она се остварује призивом Св. Духа. Вера се не заснива на спољашњем знању и не своди се на ниво очигледности.

Здравко М. Пено
Најчудесније небо су управо непца, под која долази Господ и ми га примамо. Примамо Тијело Његово и Крв Његову.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије
И када бих на коленима морао да се вучем до цркве, ја бих то учинио – само да не останем без Светог Причешћа.

Св. Серафим Саровски
Хришћанин је дужан да се 24 часа припрема за примање Св. Тела и Крви Господа нашег Исуса Христа.

Старац Тихон Светогорац
                 
Строго води рачуна да не приступаш причешћу из навике. Свако причешће треба да ти буде важно као и прво, а да се осећаш као да ти је последње, пред смрт.

Старац Порфирије Светогорац
Како ће да нам користи Свето Причешће, ако не подносимо некога, а сви смо ми деца Божија? Узећемо тада Свето Причешће, али не на спасење, јер смо у себи задржали паклену особину, која је зла.

Старац Тадеј
Младима а и одраслима треба рећи да знају да никада сами не одлучују да ли ће се причестити или не. Неки се припремају за Свето Причешће и деси им се неко искушење у току поста, и шта ураде? Сами одлуче да се не причесте. То не треба чинити. То је већ гордост. Нека се повере своме духовнику, па нека их духовник благослови или не благослови за Причест. Опет понављам – колико год је важан телесни, толико је важан и духовни пост. На пример, ако идеш, идеш, и запнеш за камен, па паднеш, нећеш сигурно остати ту да лежиш. Устајеш и идеш даље. Тако исто и код поста. Важна је искрена жеља и искрена припрема за Свето Причешће. Па искушења мора бити, онај непомјаник никада не мирује.

Мати Михаила
Што се више човек налази под деловањем благодати Причешћа и што је тешње сједињен са Христом, то ће више уживати у општењу са Христом и у Његовом будућем Царству.

Св. Јован Шангајски
Благодат примљена узимањем Светих Тајни је тако велика, говорио је он, да ова има моћ да очисти и да препороди сваког човека, ма колико грешан био.

Св. Серафим Саровски

   извор: www.saborna-crkva.com
Православни духовни центар "Владика Николај Велимировић", Краљево, 9.11.2017.

Нема коментара:

Постави коментар