Translate

13. март 2018.

Два јубилеја „Православног мисионара“

Пред нама је нови број Православног мисионара који треба истаћи као посебан и двоструко свечарски.
   Наиме, новим бројем часопис обележава како 60 година постојања, тако и деценију излажења у новом руху. То ново рухо Православног мисионара значило је нови формат часописа, савременији дизајн и нову интенцију самих текстова који га чине јер је начином писања и темама часопис за циљну читалачку публику поставио младе. Или, прецизније речено, старије средњошколце и млађе студенте. Деценија за нама показала је да је у томе и више него успео.
   Православни мисионар је препознатљив и читан не само у задатој циљној групи младих, већ и знатно шире. Разноврсност и атрактивност његових текстова заинтересовали су људе различитих нивоа образовања и интересовања, неретко и високу академску јавност, али и монашке кругове, чак и на Светој гори Атонској. Поред Теме броја која се увек бави неким конкретним питањем вере и живота Цркве, ту су већ устаљене рубрике које су нашле место у интересовању многих читалаца: Реч пастира, Старечник, Материк, У дијалогу са атеизмом, Светиње Свете земље и Свете горе, Путописи, Интервјуи, Вишедетне хришћанске породице, Идите и крстите све народе, Светли ликови историје СПЦ, Сведочанства и друге.
   Текстови Православног мисионара се преузимају и шире путем других гласила, у првом реду путем различитих интернет сајтова. Поједини текстови су цитирани и у неким научним радовима и есејима како у земљи, тако и у иностранству. Ако Бог да, од ове године часопис ће имати и сопствени интернет сајт са базом података старих бројева у ПДФ формату тако да ће бити глобално потпуно доступан.
   У јубилеју који прославља, Православни мисионар је оправдао своје име, показавши своју мисионарску делатност како унутар, тако и ван граница црквене јавности.

   Александар Милојков,
   члан Уређивачког одбора Православног мисионара
   извор: www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар