Translate

25. март 2018.

СЛУЖЕЊЕ И ГРЕШНИЦИ

   Пета недеља Великог поста

   Христос говори ученицима о томе шта га чека: "судиће га на смрт, и предаће га незнабошцима; И наругаће му се, и шибаће га, и пљуваће га, и убиће га, и трећи дан васкрснуће."
   Нама је сад мање више јасно шта је Христос наговестио и знамо шта се после тога десило. Све знамо али и даље се мучимо да поверујемо заиста, потпуно. А ученицима је то што је он причао било вероватно потпуно страно. Размишљали су можда шта значе ти песнички симболи, тумачили без великог образовања, простом рибарском памећу.
   А Христос је само поставио јасне путоказе.
   Иако тешко да су и они ишта разумели, браћа - старији Јаков и млађи Јован долазе Христу да издејствују код њега да буду главни међу апостолима. Да седну један се десне један с леве стране Христа кад он буде у својој пуној слави.
   Браћа симпатично отворено хоће славу, можда и моћ, а све волећи Христа.
   Остали ученици се наљуте кад чују Христов разговор са браћом у којем им објашњава да не иде то баш тако - да он дели почасна места. Само што поред живог Христа не почне рат за Христово наслеђе. "А што ви да будете главни?"...
   Тако српски...
   И онда Јеврејима и нама Србима Христос изговара речи које не треба да се уморимо понављајући: "Који хоће да буде међу вама велики, нека вам служи: И који хоће међу вама да буде први, нека буде свима слуга."
   Још увек нисмо открили моћ и величанственост служења. Трошења својих дарова за друге, трошења које нас испуњава. Док то не научимо, остаћемо само група за међусобно саплитање, на поругу народима.
   А неуспех оних који су изабрали да служе по Христовом узору увек изгледа драматичније него неуспех осталих...
   А у следећој причи коју чујемо ове пете недеље Великог поста, Христос као да нас гледа шта данас радимо. И шаље очигледну поуку. Богати праведник се згража над тим што Христос допушта да општепозната грешница показује своје поштовање према њему. Праведник сумња и у Христове пророчке особине јер морао би да зна каква се то жена мота око њега.
   Ко се све не мота око Христа и кога данас све Срби не желе да виде у Очевом дому како се мотају око Христа. Сумњиви бизнисмени, политичари, лаке женске, криминалци, грешници, слабићи, преваранти, хомосексуалци... Неки од њих су чак и у мантијама! Испрљаће Христа! Народ ће изгубити поштовање према Христу, брину се праведни Срби.
   А Христос нама, који не можемо да прозиремо у душе и кроз време, одговара да се и онима са великим и многим гресима опрашта ако покажу велику љубав. И не тера грешницу од себе.     Даје јој прилику да се плачући каје и да пронађе љубав према Богу, Сину Божијем.
   Свет нека суди, а Господ свакоме од нас даје прилику до последњег часа. А онда ће Он бити за непокајане који не пронађу љубав Страшни Судија управо због тога што није судио него нас је упућивао да пронађемо љубав. И у љубави Бога. Њега.
   А шта ће бити са онима којима је важније да пронађу правду него Њега, не знамо.

  о. Ненад Илић
   www.facebook.com

Нема коментара:

Постави коментар