Translate

1. март 2018.

На многаја љета: Лари Ангиер постао Лазар!

Познати амерички фотограф Лари Ангиер, рођен у Џексону у Калифорнији, крштењем 25. фебруара 2018. у водама Џексона, у потоку крај Храма Светога Саве, поново је рођен - у Православној вери - као Лазар - "Лазо". Крстио га је о. Марко Бојовић, парохијски свештеник ове цркве, а кум је иконописац Милоје Милинковић из Београда, известила је гђа Зорица Зец, сарадник инфо службе СПЦ. Желећи новокрштеном Лазару благословен пут за Христом Господом, подсећамо да је он био гост Радија Слово љубве, када нам је рекао да је „под старе дане“ прешао у православље, заволео Србију, а њене духовне лепоте забележио фотографијама које су своје место нашле у многим тиражним магазинима у САД, енциклопедијама и стручној литератури.
Лари - Лазар Ангиер је боравио у манастиру Милешеви где је начинио изузетне фотографије које су коришћене у монографији "Осам векова Милешеве"обишао је бројне средњевековне српске манастире и забележио историју наше Цркве и народа. Захваљујући његовом труду, наше светиње, али и прича о урбаном животу у Србији, нашле су место у америчким публикацијама.
Велику захвалност дугујемо сада Лазару што је посебну пажњу поклањао најстаријој српској Цркви у Америци - Светог Саве у Џексону, Калифорнија. Фотографије Ларијеве су приказане на изложби Православље у Америци ( а често чујемо да  "Сви путеви воде у Џексон") у Етнографском музеју, када је изложбу отворио Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј.
Тренутно припрема публикацију "Православни мозаик" и у 2018. намерава да посети српске светиње на Косову и Метохији. Своју радост крштења поделио је у препуној цркви у Светог Саве у Џексону, али и са Радиом Словољубвем, радиом Милешевом, српском дијаспором, где је био гост. Фотографије Лазара Ангиера коришћене су на званичном сајту Српске Православне Цркве и у њеном најстаријем гласилу које ускоро пуно 100 година - у Гласнику СПЦ.
Лари - Лазар приликом гостовања у Радију Слово љубве 2016. године говорио је о „својој“ парохији, граду Џексону у Калифорнији где је прва српска Црква на тлу Америке, значајна и због Св. Себастијана Дабовића који је ту цркву осветио, а кога је СПЦ прибројала Сабору светих у храму у Алхамбри, те је његов лик, први у цркви, осликао иконописац Милоје Милинковић. Какав му је благослов донело православно исповедање, шта приказује „православна фотографија“, како види актуелна дешавања у православном свету, како живи наш народ у САД, зашто су Срби слободнији од данашњих Американаца, можете чути  ОВДЕ

Нема коментара:

Постави коментар