Translate

27. март 2018.

ДАНАС ЈЕ РОДИТЕЉСТВО ПОДВИГ

   Родитељство је данас подвиг више него икад, који хришћанин, без обзира на околности, мора до краја да изнесе, оценио је  ђакон Павле Љешковић, професор Цетињске богословије на  предавању у ризници Српске православне цркве у Старом граду у Котору,  у оквиру циклуса предавања током Великог поста .
   Говорећи на тему „О васпитању деце у канонима цркве“ ђакон Павле је подсетио на улогу коју је хришћанство имало у ослобађању човека у сваком смислу. Посебно се осврнуо на изазове васпитања и образовања младих људи данас с обзиром да смо сведоци пада ауторитета у разним областима, а што је посебно видљиво кроз непоштовање старијих и наставника.
   „Управо је и данас актуелна мисао, односно речи апостола Павла „оцеви не раздражујте своју децу, да не би клонула духом“. Ове речи апостола Павла увек су имале своју вредност и за сваку епоху су се могле тумачити на одговарајући начин“, казао је ђакон .
  У данашња време, како наводи, то не значи само да се деци не сме  дозвољавати стална присутност на интернету без икакве контроле, стално гледање телевизије…
Манастир Вазнесење

   „Већ ми на неки начин морамо да контролишемо и њихово образовање у школи. Морамо да видимо што то они уче и на који начин, иако је школство код нас још увек нека врсте институције, што ће у наредним годинама, а посебно у наредним деценијама, све мање бити. И холивудски филмови на неки начин нам показују модел школе на Западу где влада један потпуни хаос, где наставник није никакав ауторитет и где се учи  о хомосексуалним браковима као нечем нормалном, о абортусима,  аутаназији… Све ће то бити предмет учења и наше деце“, казао је Љешковић.
   Подсећајући на правила Василија Великог, која између осталог говоре и о потреби да родитељи организују деци вријеме за учење, када да се моле, играју, истиче значај васпитања „на прави начин уз усађивање правих вредности“.
   „И само такви ће они бити способни да у том образовном систему опстану као хришћани. Јер само кроз тај и такав подвиг родитељства, и ако га схватимо као подвиг те врсте, једино тако можемо да достигнемо Царство небеско“, казао је између осталог ђакон Павле Љешковић.

   Предраг Николић
   извор: www.mitropolija.com
   23. март 2018.

Нема коментара:

Постави коментар