Translate

4. август 2018.

Илиње, метох манастира Благовештење, прославило је своју славу

    Другог дана месеца августа, света Црква прославља старозаветног пророка Илију, чудесног Божијег исповедника, за кога свети оци кажу да је један од најнеобичнијих људи у роду људском. Тог дивног и страшног светитеља, народ настањен у Чачку и ближој и даљој околини, вековима светкује и моли да посредује пред Богом за њихове потребе. Управо зато је и празник Светог Илије дан када се народ овог краја окупља на молитвено сабрање у Илињу, метоху Благовештења кабларског. На платоу испред манастирског храма, Свету литургију служили су: протосинђел Сава Илић, јереј Дејан Радојевић, јереј Милорад Козодер и јеромонах Иларион Богојевић.
    Монаси и монахиње Овчара и Каблара, гости и мештани околних места, са Косова и Метохије, из Београда, Лознице, Тимочке Крајине, и ове године су се окупили, да пред Светим Илијом приклоне главу и траже благослов за себе и своје ближње. Свакоме мештанину је велика част и радост да учествује у припремању славске трпезе у манастиру Благовештење, која се у сарадњи са сестринством манастира организује након молитвеног сабрања.
    Зато је и велики број оних који су понели звање колачара за празник Светог Илије. Ове године су то били: Дејан Марић из Чачка, Видан Димитријевић из Овчар Бање, Драган Ињац из Чачка, Младен Плазинић из Чачка, Немања Јовићевић и Никола Радош из Београда, Бранко Радојевић из Јанчића, Ненад Колаковић из Врнчана, Снежана Милинковић из Лознице, Никола Новаковић са Златибора и фирма „Сретен Гудурић“ из Ужица.
Након резања славског колача, освештана је фреска изнад улазних врата, која је дар Богољуба    Теофиловића из Чачка.
    Нека нам свима Свети Илија буде вођа и васпитач у овоме свету, како бисмо његовим молитвеним посредовањем и ми наследили Царство небеско.

    Сестринство манастира Благовештење
    извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар