Translate

10. септембар 2018.

Капела манастира Рача, Калуђерске баре (Тара), Сабор српских светитеља, 9.9.2018.

протосинђел Герман, настојатељ манастира Рача
 На Калуђерским барама (бара овде значи плавна ливада) на Тари изграђена је 1975. године двоспратна зграда, подешена за пријем гостију; у њеном саставу је капела, посвећена Сабору српских светитеља. Ова зграда је метох манастира Раче - налази се на манастирском имању и под управом је манастира.
Видиковац Црњесково се налази на 900 метара од Манастирских станова са црквом на Калуђерским Барама.
Налази се на 1035 м надморске висине на 15 минута хода кроз шуму. Поглед са видиковца је на клисуру реке Раче и Бајину Башту.
Природни резерват Клисура Раче обухвата стрме стране планинског масива и долину реке Раче која га дубоко усеца. Одликује се великим богаством живог света са многобројним реликтним заједницама и разноврсним животињским врстама.
Највеће природне вредности резервата су извори топле воде, Лађевачка врела и прашума брдске букве. Клисура раче је узгојни резерват за мрког медведа.
Врело Лађевац
Унутар клисура смештен је манастир Рача из 13. века, задужбина краља Драгутина Немањића. Манастир је посвећен Вазнесењу Господњем, више пута је рушен и обнављан током историје. Данашњи изглед манастир је добио у периоду од 1829-1830. године. Током 17. века манастир је био преписивачки центар у коме су монаси преписивањем неговали средњовековну књижевност и умножавали богослужбене књиге.
Манастир Рача
Са видиковца се може видети стена Крстача (метални крст на стени) испод које се налазе пећине у којим је било скровиште књига. Подизање манастира није случајна појава, већ је везана за повољну климу, богату флору и вегетацију и питку воду богату рибом, као и могућношћу скривања (збег) отуда и сам манастир указује на богату прошлост овог краја.

Нема коментара:

Постави коментар