Translate

21. фебруар 2021.

Недеља митара и фарисеја у Краљеву

 

Владика Јустин је, уз саслуживање братства Храма Светог Саве у Kраљеву,  началствовао Светом Архијерејском Литургијом у нашој пространој Цркви. Недеља о митару и фарисеју је недеља када отпочиње великопосни период годишњег богослужбеног круга и, у том смислу, од посебног је значаја за живот нас који себе називамо хришћанима. Велики Пост, који се већ приближио, део је године који представља својеврсну духовну смотру и тренутак када треба да сагледамо своје животе и своја срца. То је тренутак када треба да видимо јесу ли наша срца заиста усмерена према Господу или нису, као и да ли међу нама влада љубав и опроштај или не?

   Владика нас је, у својој беседи, изговореној након јеванђелског читања, подсетио на ту чињеницу рекавши да нас Црква „као права мати унапред припрема за великопосни период“. Потом је осврнувши се на „причу о митару и фарисеју“ беседио о томе како су ова двојица људи заправо слике наших живота. Фарисеј је слика човека који беспрекорно испуњава закон, али који себе због тога узвисује и који се пред собом и пред Богом хвалише о својим делима. Цариник је слика човека који је грешан, али који је свестан да је грешан и због свести о себи не сме ни да се приближи Светињи храма. И баш овај је оправдан, а не онај, јер је имао смирење које нам је свима неопходно. А неопходна нам је и љубав, која је дар Божији, јер се без љубави једних према другима не може угодити Богу. Љубав је када патње и муке другога и ми осећамо као своје. Због тога нас је Владика позвао да се молимо једни за друге, јер тако се пројављује истинска љубав.

   Остаће упамћено да је ова Литургија била прва Архијерејска Литургија која је у нашем храму служена од тренутка устоличења новог Патријарха, тако да смо се, кроз уста нашег Епископа, по први пут молили за „Најсветијег Патријарха нашег Порфирија“.

  Ђакон Стефан Милошевски

   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар