Translate

12. фебруар 2021.

Света Архијерејска Литургија и слава Храма Света Три Јерарха у Пожеги

Дана 12. фебруара када наша Света Православна Црква прославља своје велике учитеље и богослове Светог Василија Великог, Григорија Богослова и Јована Златоустог, Епископ Јустин богослужио је у Пожеги у храму посвећеном овим Светим јерарсима.

   Прослава храмовне славе започела је свеноћним бдењем братства храма вече уочи велиог празника. На сам дан празника народ је по веома хладном времену дошао да сачека свог Архијереја који је началствовао Литургијом уз саслуживање намесника пожешко-ариљског протојереја Драгана Стевића, старешине Храма Света Три Јерарха протојереја Боже Главоњића, свештеника у пензији протојереја Дмитра Луковића, протојереја Војка Михаиловића, јереја Kрсте Лазића, протојереја Милорада Kозодера, протонамесника Милована Вујовића, јереја Сава Величковића, протођакона Александра Грујовића и ђакона Михајла Живковића.

   Свечану Литургију улепшали су краљевачки појци уз пратњу домаће певнице. Литургији је присуствовао и председник општине Пожега господин Ђорђе Никитовић као и представници војске, полиције и других културних и јавних институција. У својој надахнутој беседи Владика Јустин је рекао да се веома радује што се након дугог времена искушења, недаћа поново срећемо у овом светом храму који данас прославља Света Три Јерарха, да се помолимо Господу Богу Цару славе за спасење душа наших. Да Му поверимо све наше тешкоће, недоумице, борбе, да се помолимо за све оне који су се у овом тешком времену представили у Господу, да данас будемо једна Црква, један народ, а све у име Божије.

   Господ наш Исус Христос који је ради нашег спасења примио тело и све наше тегобе, нашу болест, нашу смртност на себе, окупио је своје ученике и апостоле и послао их је да проповедају читавом свету крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа. Послао их је да осветљују таму у овоме свету, а тама је настала услед греха, као и смрт. Само је Господ победитељ смрти. Он је тај Kоји је дао живот свему и основао Цркву своју, тако што су свети апостоли полагањем руку на своје ученике то свештено прејемство преносили до дана данашњег кроз рукоположење. И зато је Црква Божија у времену, али и ван времена – она има почетак, али нема крај. Она је створена за вечни живот.

   Управо су Свети Јерарси које данас прослављамо објаснили божанске истине и приближили их нама. Својим богонадахнутим списима су свима који су хтели, а нису сви били најученији, предочили ту истину. До дана данашњег њихове речи живе у Цркви и добијају своје значење. Оне допиру до свих оних који желе и труде се да угоде Богу. Сви се ми трудимо на земљи да угодимо Богу и да би задобијемо оно што је вечно и непролазно. И сви они који су угодили Богу цароваће у животу вечном. Нека Господ молитвама Света Три Јерарха и нас просвети и руководи до Царства Небеског где ћемо славити Оца, Сина и Духа Светог, у све векове и сву вечност. Амин.

   На крају Свете Литургије Владика је пресекао славски колач, а читав храм се помолио за овогодишње домаћине. Затим је уследила скромна трпеза љубави приликом које се старешина пожешке цркве протојереј Божо Главоњић срдачно захвалио Његовом Преосвештенству што нас је и ове године обрадовао својим доласком, уз жељу да нас ускоро посети поново. Старешина се захвалио и свим гостима који су се одазвали позиву и присуствовали литургијском сабрању а којих је ове године био ограничен број из разлога епидемиолошких мера, уз жељу да се ускоро живот врати у нормалан ток и да се чешће сабирамо и у што већем броју.


  Ђакон Михајло Живковић

   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар