Translate

30. новембар 2013.

ЧУДЕСНА ПРИЧА ИЗ АНДРИЋГРАДА

   Приликом свечаности откривања споменика Петру II Петровићу Његошу, а у знак 200 година од његовог рођења у слободу је пуштено и 200 голубова са трга у Андрићграду, а и спред храма посвећеног Светом кнезу Лазару. Још док се манифестација није окончала, негде при самом њеном крају у храм су кренули Митрополит црногорско-приморски Амфилохије и Владика захумско-херцеговачки Григорије.
   Ушли смо у свети храм да се поклонимо и сви смо били изненађени призором који смо видели… На икони Светог кнеза Лазара стајао је голуб… Један је ушао у храм и чекао на икони! До иконе Светог нам Кнеза стајала је икона Пресвете Богородице, али је голуб стајао на икони коме је храм посвећен. Митрополит је рекао да сликамо овај чудесни призор и ево слике да је поделимо са вама и да се сви скупа радујемо данашњем дану и догађају и прославимо Бога код кога нема случајности, већ све бива по Његовом промислу.

фото: Милош Цветковић

У Андрићграду, крај Вишеграда у Републици Српској, 29. новембра је, испред храма посвећеног Светом цару Лазару и косовским мученицима, откривен споменик владики и великом црногорском песнику Петру Другом Петровићу Његошу.
   Споменик је открио књижевник и академик Матија Бећковић. Скулптура Његоша, смештена на истоименом тргу, копија је споменика који се налазе у Београду и Подгорици. Председник Републике Српске Милорад Додик, који је, како је јавила РТ Републике Српске, уз идејног творца Андрићграда Емира Кустурицу најзаслужнији што је данас Његош у граду од камена, рекао је да споменик представља вечно сведочење о љубави према Његошу.
„Постављање споменика Његошу знак је незаборава. Он остаје вечно иза нас и наше идеје, иза Емира и свих људи који су дали свој допринос овом здању”, истакао је Додик.
   Бећковић је пожелео добродошлицу Његошу - господару у град у који је, како је рекао, он морао да дође. „Добродошао господару у град који је саграђен да би ти имао где и код кога да дођеш. Овим се испунила жеља и твог духовног сина да се вратиш тамо одакле се некада давно отишао, а чини се да ниси никада ни одлазао”, рекао је Бећковић.
   Нагласио је да је Његош дошао у града, који је Кустурица подигао у времену када су градови, мостови и споменици рушени... „Кустурица је од тих каменова, којима је и сам каменован, поново подизао улице, мостове, споменике, а међу њима је и твој трг и твој споменик”, истакао је Бећковић.
   Кустурица је поручио да је Његош појава која је изразила дух српске слободе, а постављање споменика је захвалница њему - духовном оцу и мислиоцу, који је своје животно дело стварао и као владика и као духовник.
   Овој, како се наводи, јединстевној светковини организованој поводом прославе обележавања 200 година од рођења владике Његоша, присуствовали су председник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, амбасадор Русије у БиХ Александар Боцан-Харченко, министри из Владе РС, Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, Владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије и велики број званица из јавног културног, верског и политичког живота Републике Српске и Србије.
   Споменик Његошу, кога је нобеловац Иво Андрић доживљавао као „трагичног јунака косовске мисли”, дело је вајара Сретена Стојановића....
извор: spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар