Translate

27. новембар 2013.

ЗАШТО ЈЕ УСПОСТАВЉЕН БОЖИЋНИ ПОСТ?


   Божићни пост је зимски пост и он је за нас својеврсно освештање последњег дела године тајанственим обнављањем нашег духовног и подвижничког сједињења са Богом и припремом за празновање Рождества Христовог. Лав Велики о томе пише: "Сам подвиг уздржања запечаћен је у четири временска циклуса, да бисмо у току године познали да имамо потребу за очишћењем, јер у животној вреви неопходно је истрајавати у посту и милостињи, да бисмо тиме искорењивали грех који се стално умножава под навалом греха и нечистих жеља".

                                  

   Како вели Симеон Солунски, "пост Божићне Четрдесетнице изображава Мојсијев пост, који је, пошто је одпостио 40 дана и 40 ноћи, добио камене таблице са речима - заповестима Божјим. Ми, пак, постећи 40 дана, сазрцавамо и примамо Живо Слово (Логоса, Реч) - Исуса Христа од Дјеве, Које није исписано на камену, него се оваплотило и родило као човек, и тако се приопштавамо Његовом Божанственом Телу".
   Божићни пост је успостављен ради тога да бисмо постећи, телесно и духовно, до дана Рождества Христовог, очистили себе покајањем, молитвом и постом, као год и да бисмо чистом душом и телом могли богобојажљиво да дочекамо Сина Божијег Који се родио као Син Човечији у свету. Поред обичних дарова и жртве, Њему приносимо наше чисто срце, жељу да следимо Његово учење, вољу да живимо са Њим и у Њему.

ПОСТ - ПУТ КА ТРПЕЗИ БОГА ЖИВОГА, Светигора, Цетиње, 2001.

Нема коментара:

Постави коментар