Translate

19. фебруар 2016.

„Хришћанско наслеђе Косова и Метохије“ у Оксфорду

У центру Светог Теосевија за хришћанску духовност у Оксфорду 14. фебруара 2016. године одржана је промоција монографије "Хришћанско наслеђе Косова и Метохије".
   Митрополит диоклијски Калист, Епископ западноамерички Максим и професор Оливера Поповић са Оксфордског Универзитета излагали су о овом издању. Епископ Максим је дао јасан и користан увод књизи и њеном циљу описујући је као „дело љубави“. Сама књига је веома квалитетно технички припремљена. Већина чланака су веома дирљиви, сведоче о патњама српског народа, али и његовој жељи за миром и изналажењем начина како да се очува духовно предање Цркве.  Књига излаже и дугу историју Косова и Метохије као колевке Српске Православне Цркве.
   Митрополит Калист је поздравио присутне на промоцији и истакао да је монографија "Хришћанско наслеђе Косова и Метохије" “фасцинантно издање са пуно научних и информативних чланака као и илустрација у боји веома високог стандарда. Он се присетио својих посета Косову (прва 1970. и  друга 2014. године). Мада је историја Србије из 14. века - историја мучеништва, наслеђе није уништено и угледни богослов је изразио уверење да ће Срби и даље наставити да буду верни свом наслеђу и да ће сећање на Косово и даље цветати. У вези са сведочењем књиге која је, према њему, апсолутно књига о хришћанском наслеђу Косова и Метохије, Митрополит је рекао да нам је потребно да имамо на уму да је лепота својство Бога и хришћанског живота.
   Митрополит Калист је поклонио један примерак књиге библиотеци Бодлијан, главној истраживачкој библиотеци Универзитета у Оксфорду и једној од најстаријих библиотека у Европи.

   Извор: Западноамеричка епархија (превод Информативна служба СПЦ)
   www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар