Translate

26. фебруар 2016.

Нови број "Светигоре"

   Радуј се, јер је Твоје стадо мало, али одабрано

   Долазак празника Светог Симеона Мироточивог најавио је нови, 253. број «Светигоре» – образника за веру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске. Овај број поред ауторских текстова, интервјуа, превода, саопштења, сабрао је и репортаже везане за јануарске празнике – Бадњи дан, Божић, Богојављење, Савиндан.
   У претходном броју објаљена је божићна порука Његове светости патријарха Иринеја, а у овом божићна порука Његовог високопреосвештенства митрополита Амфилохија. Како је било тих радосних божићних дана у Црној Гори описује Рајо Војиновић у репортажи «Христово рођење – највећи догађај у историји свијета», а божићне догађаје из Скадра описао је Александар Вујовић.
   Божићна радост продужила се до Богојављења. О томе како се пливало за часни крст и како је прослављен тај велики празник говори текст «Јављање вечне љубави». Овогодишњи божићни празници били су у духу прославе 100 година Мојковачке битке. Са академије која је одржана у Центру Сава у Београду 18. јануара 2016. године «Светигора» интегрално преноси беседу митрополита Амфилохија «Лазаревско усмерење сердара Јанка Вукотића».
   Крајем децембра свечано је обелжено 25 година митрополитске и 30 година архијерејске службе онога који «службом и молитвом обухвата васељену» – архиепископа цетињског, митрополита црногорско-приморског господина Амфилохија. Том догађају «Светигора» је посветила довољно простора, тако да можете прочитати беседу коју је на свечаној духовној академији у крипти саборног Храма Христовог васкрсења изговорио Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки Григорије «Срце праштајуће без зрна злопамћења». Поводом тог јубилеја, владика Амифлохије је дао интервју телевизији Нови ТВ Светигора «Нема страха где има богољубља и братољубља».
   Пригодно за нови број, који има одредницу светосимеоновски објављена је «Служба светом Симеону» од Светога Саве; затим «Правила светом Симеуну Српском» из вучитрнског пролога, који је пронашао Милош С. Милојевић. У Подгорици је надавно обновељен и манастир Светог Симеона. О том манастиру «Немањин град у Подгорици» пише Смиља Влаовић. Едиције Српска културна и духовна баштина издала је ново коло «Свети Немањићи». О томе говори протојереј Радомир Никчевић.
   «Христос је заволио цио свет» назив је репортаже о прослави Савиндана у Митрополији црногорско-приморској. Међу корицама новог броја нашле су се две светосавске беседе, једна је «Пастир добри» јереја Анђелка Боричића, а друга је «Радуј се Свети Саво» ученице Теодоре Павићевић.
   Попадија Никол Митеску пише о томе како да управљамо временом у тексту «Нови дан». Ту је и текст митрополита Калистоса Вара, који објашњава шта је богословље. Затим текст о празнику Сретење Господње.
   Дата су два сећања: једно је на почившег острошког игумана оца Лазара Острошког, а друго на почившег архимандрита оца Луку.
  У новом броју можете прочитати Саопштење за јавност свештеног сабрање поглавара православних цркава у Шамбезију 21- 28 јануар 2016, затим Саопштење за јавност свештенства и монаштва Митрополије црногорско-приморске, као и један актуелан чланак «Министре Горановићу, јавите се».
   У рубрикама из културе у овом броју нашла се реч мр Слободана Чуровића са промоције зборника „Њива Бојна неосвојна“, затим поезија архимандрита Димитрија Лакића.    Промовисано је ново издање ИИУ Светигора. Сазнајте о чему је ријеч у чланку «Одговор онима који нам отимају памћење».
   У хроникама се налазе вести о најактуелнијим и најважнијим догађајима из света, помесних цркава, отачаствене цркве и Митрополије црногорско-приморске.

   Марија Живковић
   извор: www.mitropolija.com

Нема коментара:

Постави коментар