Translate

6. септембар 2016.

Из штампе изашао 257. број часописа „Светигора“

   Оно што ниче из сјемена Божијег – остаје неуништиво

   (Приказ 257. броја „Светигоре“)
   Читава ова година у  знаку је светога Јована Владимира, 1000 годишњице његовог мученичког  страдања. И нови, успењски,  257.  број „Светигоре“, образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске отвара беседа „Свети Јован Владимир није темељио дом на песку“, коју је Његово високопреосвештенство архиепископ цетињски, митрополит  црногорско-приморски г. Амфилохије изговорио у Бару, 4. јула,  на празник светог Јована Владимира. Хиљадугодишњици Светога Јована Владимира посвећена је и беседа др Васиља Јововића на свечаној духовној академији поводом храмовне славе Полагања ризе Пресвете Богородице у Бијелој, 14. јула „Свети Јован Владимир у историји и предању“.  О житију и култу светитеља пише и Андрија Бановић.
   Поред јубилеја хиљаду година Светог Јована Владимира, „Светигора“ се осврнула и на друге велике датуме. Репортажа о прослави 220-годишњице Мартинићке битке насловљена је „Мартинићки јунаци – настављачи дела светог Лазара Косовског“ . Као и у прошлом, тако и у овом броју „Светигора“ подсећа на јубилеј везан за српског генија Николу Теслу. У Никшићу је у 23. јула на платоу испред саборног храма Светог Василија Острошког одржана духовна академија  поводом 160 година од рођења Николе Тесле, на којој су говорили еминентни стручњаци, познаваоци дела и живота Тесле. Сабрање је благословио митрополит Амфилохије, које „Светигора“  преноси као текст „Настављач пророчког предања цркве Божије“.
   Централна тема успењског броја „Светигоре“ јесте тема о којој је расправљао читав православни свет – Свети и велики сабор на Криту. Са тог сабора на неколико страница објављена је посланица, под званичним називом „Окружна посланица Светог и великог сабора  Православне цркве, Крит 2016“, као и „Порука Светог и великог сабора Православне цркве православном народу и сваком човеку добре воље“. Сам појам Светог сабора изазвао је много недоумица и непознаница. О суштини тог сабрања разговарано је са митрополитом Амфилохијем у разговору „Велики и свети сабор – пројава јединства цркве“. Владимир Радовић се постарао да укаже на историју ранијих великих сабора и да хронолошки прикаже атмосферу сабрања на Криту, на Педесетницу ове године – „Свети и велики сабор Православне цркве“.
   Велика радост за Српску цркву и за Митрополију црногорско-приморску била је хиротонија  „новог апостола цркве Христове“, како гласи репортажа Раја Војиновића о рукоположењу архимандрита Кирила Бојовића, главног и одговорног уредника часописа „Светигора“, у чин епископа. Дана 31. јула у Саборном храму у Подгорици хиротонију је обавио Његова светост Патријарх Иринеј, који је тим поводом изговорио беседу „Да Господ благослови новог архипастира наше Цркве“. Верним чедима цркве тога дана приступном беседом „Само у крајњем смирењу делује дух свети утешитељ“ обратио се новоизабрани епископ диоклијски, а сабранима за празничном  трпезом  брат владике Кирила, адвокат Радован Бојовић, који је своје поздраве завршио речима „да се свијетли свјетлост твоја пред људима“.
   У рубрици култура дат је преглед дешавања трећег по реду херцегновског Трга од ћирилице, преглед дешавања  до 10. августа. Ћирилица је била инспирација песника  Вукића Гара Брајковића, чија поезија је заступљена у новом броју. Др Ксенија Кончаревић  написала је помен преминулој монахињи Анастасији (Дамјановић).
   На самом крају листа налазе се уобичајене хронике из света, помесних цркава, отачаствене цркве и Митрополије црногорско-приморске и једно саопштење за јавност Митрополије црногорско-приморске  о томе да је поново онемогућена преображењска Света литургија на Ивановим коритима.

Марија Живковић
извор: www.mitropolija.com

Нема коментара:

Постави коментар