Translate

24. септембар 2016.

600 година манастира Каменац

Манастир Каменац налази се неколико километара од Груже, у селу Честину, у прелепом крајолику подножја Гледићких планина.

   Према предању овај сакривени бисер подигао је деспот Стефан Лазаревић отпочевши 1416. године изградњу цркве коју је посветио празнику Рођења Пресвете Богородице, а завршио је 1418. године. Управо је из тог разлога, на овај празник, светом архијерејском Литургијом којом је началствовао Епископ жички г. Јустин отпочело обележавање веома значајног јубилеја - 600 година манастира Каменац.
   Саслуживали су архимандрит Јаков, свештеник Милован Благојевић и протођакон Александар Грујовић, а својим гласовима и појањем ово сабрање је улепшала група Србски православни појци. Поред многобројног верног народа у Литургији су узеле учешћа игуманија манастира Благовештења и сестре из манстира Вољавче. Након литије и ломљења славског колача у манастирској порти, владика Јустин је најпре честитао славу игуманији Марини и њеним сестрама, а затим се беседом обратио окупљеном верном народу поучивши их значају овог празника. Нагласио је да је циљ да се у предстојеће две године заврше радови на манастирским конацима чија је изградња започела давне 1990. године, како би јубилеј достојно дочекали.
Иконописна радионица манастира Каменац
Дар манастиру Вазнесење
   Након ове богате духовне трпезе мати Марина је, уз свесрдну помоћ и залагање организатора господина Саше Јаковљевића, приредила и својеврсну храну за душу: културно-уметнички програм који је све присутне, кроз песму и глуму, за тили час провео кроз српску историју.    Скуп је најпре благословио Преосвећени Владика, а затим се народу обратио и председник општине Кнић господин Зоран Ђоровић који је истакао значај манастира као духовне оазе овог краја, како кроз историју, будући да се ту налазила једна од најстаријих школа у ослобођеној Србији коју је 1818. године основао др Николај Николајевић, тако и у данашње време. Након тога уследио је пажљиво осмишљен програм. Најпре су родољубивим и националним песмама група Србски православни појци дирнули душу свих присутнух, затим је наступила изворна певачка група Студенац. Господин Здравко Малетић у улози војводе Бојовића натерао је сузе на очи свим пажљивим слушаоцима. Програм је настављен уз песме браће Радовић, Мине Младеновић, фрулаша Милинка Ивановића, гуслара Огњена Андрића и Милице која је свирала на тамбурици. Учешће свих поменутих извођача био је добровољни прилог за обнову манастира.
   По завршеном програму мати игуманија је позвала све присутне за трпезу љубави коју је припремио овогодишњи колачар г. Мирослав Брковић привредник из Крагујевца са својом породицом.
                                                                                                            монахиња Христина

   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар