Translate

3. септембар 2016.

Успење Пресвете Богородице у Хиландару

   Хиландар – У Светом манастиру Хиландару, уз присуство великог броја гостију, прослављен је празник Успења Пресвета Богородице, у народ познат и као Велика Госпојина. Празник се по грегоријанском календару обележава 28. августа.
   Вече уочи празника служено је празнично бдење а у раним јутарњим часовима Света Литургија. Након завршетка службе, уследила је празнична трпеза за којом су игуман и гости одржали беседе.
   Гости Хиландара су били директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Републике Србије, Милета Радојевић, који са групом поклоника већ годинама редовно посећује манастир за Велику Госпојину, бивши министар спољних послова и бивши председник Генералне скупштине Уједињених нација, Вук Јеремић, декан Правног факултета у Београду проф. Сима Аврамовић са званичном делегацијом факултета, проф. Радисав Шћепановић, председник Хиландарског лекарског друштва, свештенослужитељи из Русије и верни народ који је дошао са разних страна.
   Након часова проведених у молитви и торжеству светогорског празничног бдења у храму Ваведења Пресвете Богородице, саборовање је настављено трпезом љубави у трпезарији Св. Краља Милутина која је била испуњена до последњег места.
   За трпезом први је говорио игуман Методије, објашњавајући смисао и значај самог празника. Дух Свети је учинио да у тренутку Успења Пресвете Богородице сви апостоли буду сабрани и да на тај начин тајна Цркве буде пројављена кроз Христово Васкрсење, Успење Богомајке и сабор верног народа. Након тога је поздравио све госте и поклонике који су у великом броју придошли у хиландарску обитељ у Богородичином врту.
   На првом месту, поздравио је Милету Радојевића, директора Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Министарства правде Републике Србије који пружа велику подршку Православној цркви, како у земљи тако и свуда где је то потребно, као у случају Хиландара. Он је истакао да г. Радојевић већ годинама уназад, за Велику Госпојину, са групом поклоника посећује манастир и тако сведочи велику љубав и приврженост хиландарском братству. Игуман је додао да без обзира на којој функцији у будућности буде или не буде ни на једној, у манастиру ће увек бити „брат Милета“.
   Након тога игуман се обратио г. Вуку Јеремићу који је кандидат за важан положај генералног секретара Уједињених нација. Основна порука игумана је била да, без обзира какав исход буде, да то прихвати са смирењем као вољу Божију. Уколико буде избаран да увек има у виду Светог кнеза Лазара и косовске мученике и да стане у заштиту Косова и Метохије у оквиру српске државе.
   Обраћајући се проф. Сими Аврамовићу, декану Правног факултета у Београду, игуман Методије је подсетио да се ускоро навршава 800 година од када је Свети Сава приредио „Законопроавило Светог Саве“, за које се може рећи да је први српски устав. Будући да је и Свети Сава био надахнут богатим наслеђем Византије, Свете Горе и Хиландара, и предавачи са београдског Правног факултет су препознали ту инспирацију и већ годинама одржавају блиску везу са хиландарском обитељи, посећујући је и помажући. Сваке године они су драги гости током прославе Велике Госпојине.
   На крају, игуман је пожелео добродошлицу проф. Радисаву Шћепановићу, председнику Хилндарког друштва које обезбеђује сталну здравствену заштиту у Хиландару и непрестано дежурство лекара у манастирској амбуланти. Игуман се захвалио и свештенослужитељима из Русије који су саслуживали током празника и свом сабраном народу који је дошао са разних страна да у Хиландару прослави Успење Пресвете Богородице.

   Послушајте звучне записе беседа: ОВДЕ

   извор: www.hilandar.org

Нема коментара:

Постави коментар