Translate

26. септембар 2016.

У славу и част Светог Јована Владимира

Патријарх јерусалмиски г. Теофило освештао Саборни храм Светог Јована Владимира у Бару и у њему одслужио свету архијерејску Литургију
Његово Блаженство Патријарх Јерусалима и све Палестине г. Теофило III освештао је 25. септембра 2016. године, уз саслужење Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, Његовог Блаженства Архиепископа Тиране и све Албаније г. Анастасија, Његовог Блаженства Архиепископа охридског и Митрополита скопског г. Јована и представника свих помјесних Православних Цркава, Саборни храм Светог Јована Владимира у Бару. На платоу испред храма налазило се више хиљада православних верника који су молитвено присуствовали светој архијерејској Литургији.
   Након причешћа верних, митрополит Амфилохије је у поздравном слову рекао да је Свети Јован Владимир био носилац крста Христовога, кога чува Јерусалимски Патријарх, и носилац силе Христовог васкрсења. -Овдје сабрана Црква Божја са свих страна је сведок и носилац те силе Христа распетога и васкрслога, на челу са Вама који сте и чувар Његовог Светог гроба и свих светиња у Светој земљи. Зато благословите овај народ као наследник Светога апостола Јакова, који је такође себе жртвовао за Христа васкрслога“, рекао је митрополит Амфилохије.
   Блажењејши Патријарх г. Теофило је казао да у житију Светог Јована Владимира пише да је његова глава одвојена о тела, али и да је Бог учинио да, иако је душа одвојена од тела, остала присутна благодат Духа Светога. -И он, отац наш, надахњује нас и говори да је с нама Бог и да се не раздваја он од нас, иако је његово тело погубљено, јер је Бог господар живота и смрти и вечнога царства“, казао је Патријарх Светог града Јерусалима.
   Он је додао да су га његови гонитељи и убице убили за истину Христову. -Али, Јован Владимир је преживео то страдање за Христа, тако да је Света Црква Христова жртвом његовом оснажена. Наша Црква је његовом жртвом стекла велики извор благодати и исцељења за нас верујуће“, рекао је он.
   Потом је патријарх Теофил патријарху Иринеју и митрополиту Амфилохију, као знак јединства Цркве Божје, уручио дар - икону Мајке Божје Јерусалимске. -Уручујем вам ову икону Богородице Јерусалимске као знак нашег јединства и подршке Мајке Божје, која је и Мајка свих Цркава, рекао је патријарх Теофило III.
  Патријарх Иринеј је митрополиту Амфилохију за барски Саборни храм предао дар - икону Светог Јована Владимира.
   Митрополит Амфилохије је на крају заблагодарио свима који су помогли подизање храма и вернима казао да су у свети престо уграђене честице моштију Светог Саве Освећеног, коју је донео патријарх Теофило, Јасеновачких мученика коју је благословио недавно у Јасеновцу Патријарх васељенски Вартоломеј, и Светог Јована Влаимира.

   извор: www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар