Translate

17. фебруар 2017.

Уређивање архиве Епархије жичке

  На подручју које обухвата Епархија жичка одиграли су се многи важни догађаји, који су оставили неизбрисив траг у завичајној и националној историји. Највећи сведок те богате историје ових крајева јесте управо веома богата архива Епархије жичке која је настала трудом и радом црквених јединица на подручју под њеном јурисдикцијом, а која је одавно потребовала заслужену пажњу.
   Потенцијал и количина архивских података је импозантна, а старост ове архиве превазилази и најстарију грађу музеја и архива на широком подручју. Како би ова архивска документа била доступна за употребу и како би се што више олакшало њихово коришћење, било је неопходно пажљиво сређивање. У том циљу ангажовани су дипломирани историчар Коста Дончић и мастер историчар Александар Пауновић, који напорно раде како би архива Епархије жичке била уређена онако како и доликује чуварима историје.
   Овај, веома значајан подухват отпочео је 6. маја 2016. године и подразумева три фазе, од којих су две приведене крају, док су радови на трећој још увек у току. Прва етапа се односила на чишћење и конзервацију грађе, након чега се, у другој фази, приступило периодизацији архивске грађе, када је пронађен и најстарији докумен који потиче из 1837. године. Трећа  и финална фаза обухвата поделу архивске грађе на фондове, што ће за последицу имати лакше проналажење и употребу података. Претпоставља се да ће целокупни радови бити завршени у току 2017. године када ће Епархија жичка моћи да се поноси непроцењивом и најстаријом архивом у окружењу.

   Из канцеларије ЕУО Епархије жичке
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар