Translate

31. мај 2018.

20 година Радио Светигоре

    На Духовски понедељак, Радио Светигора је прославила 20 година постојања и крсну славу, Силазак Светог Духа на Апостоле - Тројчиндан.

    Славски колач у просторијама Богословије Светог Петра Цетињског на Цетињу благословио је Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије у присуству протојереја-ставрофора Гојка Перовића, ректора Цетињске богословије, протојереја-ставрофора Обрена Јовановића, секретара Митрополије црногорско-приморске, протојереја-ставрофора Далибора Милаковића, директора, протојереја Николе Пејовића, главног и одговорног уредника Радио Светигоре, протојереја Предрага Шћепановића, свештеника Игора Балабана, пароха цетињског, ђакона Душана Биговића, професора Цетињске богословије, радника и гостију.
    Благословећи све трудбенике и слушаоце митрополит Амфилохије је казао да је Радио Светигора, чији је рад пре 20 година благословио блаженопочивши Патријарх српски Павле, диван и истинит сведок свих дешавања на овим просторима од ратних страдања на Косову и Метохији па до наших дана.
    -Већ 20 година овај радио свједочи Христа Бога, Духа Светога, вјеру православну и сабира не само оне који раде и служе на Светигори већ широм свијета преноси то свједочанство о Духу Светоме и Животворноме, казао је митрополит Амфилохије  и истакао да само Господ зна колико је Светигора у овом периоду душа дотакла и привела Христу Богу нашем.
     Говорећи о мисији овог Радија која освећује и шири мисију Цркве, Високопреосвећени је казао да и сам назив Светигора обавезује јер је везан за Свету Гору и водопад Светигору а у Јеванђељу Господ говори како ће да напаја водом живом оне који у Њега верују а та вода жива је Дух Свети.
    -Црква је Распетог и Васкрслог и нема Васкрсења без Распеће, тако да ни у оваквим установама нема истинског напретка ако нема спремности на разапињање, спремности да ова установа прође тајну Часнога крста да би онда заблистала васкрсењем, рекао митрополит поводом 20. рођендана Светигоре.
    Главни и одговорни уредник Светигоре Никола Пејовић је казао да ће и у овим временима која нису лака, Радио наставити богонадахнуто дело и благослов блаженог спомана патријарха Павла и митрополита Амфилохија. Он је захвалио Митрополиту на путоказима којима помаже рад Светигоре и њену мисију, као и свим претходницима посебно истичући Славка Живковића чиј је глас заједно са гласом патријарха Павла први отишао у етар те 1998. године.
    -Нека би наш рад био по ријечима апостола Павла и нашега новог српског апостола патријарха Павле, да све што чинимо чинимо у славу Божју, закључио је отац Никола.
    Некадашњи директор Светигоре протојереј Предраг Шћепановић је подсетио на проблеме са којима се овај Радио суочавао и пожелео да се златни ток Јеванђељске реке благодати која је ишла кроз њега настави. Отац Предраг је казао да је много оних који су дали свој допринос и себе уградили у овај Радио, али да је обавеза да се на оваквим јубелијема сетимо и Абаза Џафића, директора Агенције за електронске медије, који је у оквиру својих овлашћења и могућности подржавао Светигору и који је као и многи други, препознао њен значај и глас љубави.
    Честитајући славу и значајан јубилеј мисије Митрополије црногоско-приморске, протојереј-ставрофор Обрен Јовановић је казао да Светигора има једну широку мисију и да свако па и они који нису верници у њеном програму проналазе себе а хришћани који не могу да присуствују богослужењима посредством Радио Светигоре могу да их прате и добију све потребне информације о животу Цркве.
    Епархијски управни одбор Митрополије црногорско-приморске донео је 25. фебруара 1998. године одлуку о оснивању Светигоре. После опсежних припрема, Радио је почео да емитује програм на Духове (7. јуна) исте године благословом Патријарха српског Павла. Радио је до Божића 1999. године емитовао тросатни експериментални програм, када је прешао на емитовање редовног шестосатног програма. Исте године, 24. марта, у навечерје празника Преподобног Симеона Новог Богослова, НАТО алијанса отпочела је бомбардовање наше отаџбине. Од те ноћи, по благослову  митрополита Амфилохија, Радио Светигора емитује двадесетчетворосатни програм.
    Од 2001. године Светигора почиње да емитује програм на читавој територији Црне Горе. У навечерје Ваведења Пресвете Богородице, 3. децембра 2004. године, Радио почиње са емитовањем програма на интернету.
    Први главни и одговорни уредник Радија био је Славко Живковић. На уредничким местима су након њега били оци Гојко Перовић, Јован Пламенац и данас Никола Пејовић. Директор Радија у периоду 2008- 2017. био је свештеник Предраг Шћепановић, а од фебруара 2017. године отац Далибор Милаковић.

     извор: www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар