Translate

21. мај 2018.

Вера и мисао у вртлогу времена

15. мај 2018.
Богословско и архијерејско деловање Митрополита Амфилохија и Епископа Атанасија

    У уторак, 15. маја 2018, на празник Светог Атанасија Великог Александријског на Православном богословском факултету у Београду одржан је јубиларни десети годишњи симпосион Српска теологија данас под симболичним називом Вера и мисао у вртлогу времена. Поводом осамдесетог рођендана двојице великана српске теологије и стубова нашег факултета у протеклих педесет година, Митрополита Амфилохија и Владике Атанасија, овогодишњи скуп је окупио њихове настављаче и поштоваоце који су изложили своју рецепцију њиховог богословског и архијерејског деловања.
Поздравна реч Декана Факултета, протојереја-ставрофора проф. др Предрага Пузовића на отварању Симпосиона
Епископ Григорије
проф. др Родољуб Кубат
    Скуп је отворио декан факултета, проф. др Предраг Пузовић, након кога су присутне поздравили и проф. др Радомир Поповић, управник Института за теолошка истраживања и проф. др Богољуб Шијаковић, председник Савета факултета.   У наставку је уследио рад у седницама, у оквиру којих су српски теолози изнели своје рефлексије о овој двојици знаменитих богослова. Говорници су излагали следећим редоследом:
проф. др Богољуб Шијаковић
Епископ Јоаникије
протојереј-ставрофор проф. др Драгомир Сандо
    Епископи Јоаникије будимљанско-никшићки и Григорије захумско-херцеговачки, проф. др  Родољуб Кубат, продекан за науку и професор на Катедри за Стари Завет, проф. др Владислав Топаловић, декан Православног богословског факултета у Фочи и проф. др Богољуб Шијаковић са Катедре за философију у оквиру прве седнице; Проф. др Драгомир Сандо, продекан за финансије и професор на Катедри за катихетско богословље, професори Патрологије - епископ Максим западноамерички и  проф. др Владан Перишић, проф. др Зоран Крстић са Катедре за канонско право, проф. др Микоња Кнежевић са Филозофског факултета у Косовској Митровици и проф. др Дарко Ђого са Православног богословског факултета у Фочи, у оквиру друге седнице.
Епископ проф. др Максим Васиљевић
                   протојереј-ставрофор проф. др Владан Перишић
                       протојереј-ставрофор проф. др Зоран Крстић
    На крају симпосиона је одржан округли сто где су осим Митрополита и Владике учествовали и Епископ браничевски Игнатије, професор на Катедри за догматику, академик Матија Бећковић и протојереј-ставрофор Радивој Панић. Слушаоци су на округлом столу имали прилику да чују запажања двојице професора како о сопственом теолошком опусу, тако о контексту у коме су стварали. Мање познате биографске податке из различитих периода њихових живота открили су остали учесници округлог стола, саглашавајући се у једном – да је наша установа имала привилегију да у времену у коме је хришћанство било прогоњено на овим просторима, има њих двојицу, који су, спајајући огромну љубав према Цркви и богословљу са сразмерном њој неустрашивошћу и бескомпромисношћу пред истином и историјом, усмерили ток савремене теологије.

     извор: www.bfspc.bg.ac.rs

Нема коментара:

Постави коментар