Translate

30. мај 2018.

Храмовна слава у Драглици

 
     Благодаћу и благовољењем Свесветога и Животворнога Духа, житељи златиборског сеоца Драглице, сабрали су се у Име Свете Тројице, на трећи дан Духова да прославе храмовну славу. Предвођени Епископом жичким Г. Јустином, уз саслуживање игумана царске лавре Хиландара архимандрита Методија, секретара ЕУО Епархије жичке архимандрита Дамјана, братије из Хиландара архимандрита Нектарија и јеромонаха Доситеја, протођакона Александра Грујовића, ђакона Николе Јанчића, узносили су химне и песме хвале Богу у три Лица и Његово чудесно послање Духа Утешитеља апостолима, а преко апостола и целој Цркви Божијој.
    У литургијском слављу молитвено учешће узели су г. Никола Селаковић, главни секретар Председника Републике Србије, г. Милан Стаматовић, председник општине Чајетина, г. Радосав Васиљевић, председник општине Нова Варош.
    Честитајући славу данашњим свечарима Преосвећени Владика је најпре заблагодарио Господу Богу на данашњем сабрању. Свако окупљање у Цркви Божијој у периоду Свете Педесетнице јесте прилика да проникнемо у истину Христову, а то се једино може уз помоћ љубави, труда и подвига. Христос након Свог Вазнесења није оставио апостоле ни нас сироте, већ је обећао Духа Утешитеља, који ће с нама обитавати у све дане до свршетка света и века.
    Као прави Бог, Он испуњава своје обећање, као и сва обећања која је дао до тада. Узводи палу људску природу до престола Свевишњега Бога, до оне максиме за коју је човек и створен и због које Бог долази међу људе. Човек је својом слободном вољом изабрао пут који не води ка том циљу. И данас се човек свакога дана опредељује за Истину или лаж, за врлину или грех. Дух Свети, који у Цркви обитава кроз Свете тајне, Он нас води и руководи, Он нам отвара ум да знамо шта је добро.
    Свако дело, које је изграђено на темељима вере у Оца, Сина и Духа Светога има трајну вредност. Све што чинимо, ако је возглављено у самом Богу, има вечно битије. Словесним бићима дато је да се свакога дана освећују, тако што ће се потрудити да задобију све врлине Христове, и на тај начин одупру се стихијама овога света. За спасење потребан је Бог, и наша слободна воља и спремност да се вежемо за Њега. Тек тада ћемо бити силни и у овоме свету, и превазићи све тешкоће људске природе.
    Ово живописно златиборско село, од прошле године може се похвалити прелепом црквом брвнаром, изграђеном благословом Епископа жичког Г. Јустина и љубављу и несебичним трудом г. Страхиње Кутлешића, привредника из Чачка. Шта Црква представља за човека јасно се данас могло видети у овом прекрасном месту. Бројна, радосна и озарена лица деце и одраслих хвале име Божије и изграђивање Тела Његовог, које дише Духом Светим исто онако као и о Дану Педесетнице у древном Јерусалиму.
    Умилно, свечарско појање хора „Мојсије Петровић“ додатно је допринело да се осећамо почаствованим што смо ту, што постојимо и што имамо част и привелегију присуствовати узвођењу земље на небо. Небо на земљи, Црква Свете Тројице у Драглици, данас је сијала попут Сиона на врху Јерусалима.
     Да је црква брод који плови ка будућности, Царству Божијем сви знамо. Међутим, данас је црква пројавила своју природу у целости. Показала је да је она свевременска, и да не заборавља прошлост и оне који су, иако не више физички са нама, трајно себе укрцали на лађу која води у живот вечни. Главни секретар Председника републике, г. Никола Селаковић и ктитор г. Страхиња Кутлешић открили су плоче, које су израз захвалности поносних потомака јуначким прецима, на њиховој жртви и спремности да животе своје положе за крст часни и слободу златну.
     У свом обраћању окупљеном народу г. Никола Селаковић је поручио да сећање на храбре војнике Христове, који су животе своје дали за отачаство не смемо заборавити. Морамо их добро памтити, своју децу доводити овде, и славити њихово узвишено дело. Србија све док се буде држала Бога, остаће и опстаће. Пожелео је да буде више рађања на овим просторима, јер је то данас држави Србији најпотребније.
     Празнично славље настављено је уз пригодан културно-уметнички програм и трпезу љубави, на којој се г. Страхиња Кутлешић пригодним поклонима захвалио Епископу и осталој браћи и сестрама на данашњим дивним благодатним даровима Духа Светога, који је изнова показао да стваралачки делује и освећује сваку епоху историје.

    ђакон златиборски
    Ненад Ивановић
    извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар