Translate

14. мај 2018.

Руски иконописац у српској цркви забележио јединствен библијски детаљ

Црква рођења Пресвете Богородице у селу Новаци, општине Уб, која датира из 19. века, јединствена по чувеним фрескама познатог руског иконописца Андреја Васиљевича Биценка, одолела је разарању турске, аустроугарске и немачке војске…

    У шумовитом пределу села Новаци, општине Уб, ваљевске епархије, ушушкана у тајновито зеленило, вековима одолева Црква рођења Пресвете Богородице.
   Саграђена 1857. године на месту још старијег манастира, с правом изазива пажњу стручне јавности. Опстала је толико година упркос томе што су крај у коме се налази наизменично разарале турска, аустроугарска и немачка војска.
    Ипак, ова црква је значајнија по томе што је њену унутрашњост осликао славни, и истовремено тајанствени, руски сликар и иконописац Андреј Васиљевич Биценко. Рођен у руском Курску 1886. а умро у америчком Кливленду 1985. године, дипломирани уметник са академије у Санкт Петербургу, школовани архитекта и вајар, Биценко је између два светска рата осликао бројне цркве широм Србије.
   Међутим, из неколико разлога, фреске цркве у Новацима су јединствене у Биценковом опусу, те су због тога ушле у бројне руске и светске електронске енциклопедије. Иако је уметник познат по томе што никада није двапут радио исте ликове, храм у Новацима садржи композицију која се готово нигде у Србији не може наћи — како Христос суботом хода кроз житна поља, кида жуто класје и дели га апостолима. Позната прича из Јеванђеља готово је непозната на црквеним фрескама, а ово јединствено дело било је готово уништено нестручним покушајем рестаурације.
    Црква рођења Пресвете Богородице у Новацима одувек је била место окупљања народа из великог дела тамнавске регије. Тако је и данас, када је у стању приличног пропадања. Током последњих година мештани и добротвори су помогли старешини храма да се обнове кров, торањ и парохијски дом. Истовремено, љубитељи уметности и познаваоци фрескосликарства неретко стигну у Новаке само због Цркве и фрески Андреја Биценка.
    Жељу црквене и општинске управе, као и ентузијазам пароха и његових парохијана да се Црква рођења Пресвете Богородице потпуно реновира и вредне иконе и фреске спасу од пропасти, свакако треба подржати и помоћи.
    У пројекат рестаурације биће укључена академска сликарка и рестауратор Драгана Милисављевић, врстан познавалац дела Андреја Биценка, са својим тимом стручњака конзерватора. Истовремено са радом на обнови фресака, редитељ Слободан Иветић и новинар Срђан Јокановић снимиће документарни филм и написати монографију о Цркви рођења Пресвете Богородице у Новацима, о читавом току њене обнове, са посебним освртом на необичну личност и величанствену уметност Андреја Биценка.

     извор: svetosavlje.org

Нема коментара:

Постави коментар