Translate

29. мај 2018.

Храмовна слава и рукоположење у Ариљу

    У празничним данима Силаска Светог Духа на апостоле, молитвено смо прославили Светог Ахилија заштитника нашег града. Житије овог светитеља сведочи нам да је Свети Ахилије био чувар праве вере, стога ктитор храма Преподобни Теоктист желео је да будућим генерацијама остави успомену на њега.
    Торжественом празничном вечерњом почело је богослужбено прослављање празника. Вечерњим богослижењем началствовао је високопреподобни архимандрит Тимотеј.
    У наставку вечери уследио је пригодан програм који је припремило братство храма. Окупио се велики број Ариљаца који су имали прилику да чују беседу песника и народне песме у извођењу познатих гуслара као и да виде наступ дечијег ансамбла „Орфеј“. Чули су се и звуци трубе и гласови женске певачке групе „Ере“.
    На сам дан празника, Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ Јустин уз саслужење: архијерејског намесника пожешко-ариљског протојереја-ставрофора Ненада Величковића, протојереја Мирчете Крупниковића, старешине храма протојереја Драгана Стевића, протојереја Војка Михаиловића, протонамесника Милана Поповића, протођакона Александра Грујовића и златиборског ђакона Ненада Ивановића.
     Након прочитаног јеванђеља, Епископ се обратио својој пастви надахнутом беседом. Владика је нагласио да се у овим празничним данима уверавамо у љубав Божију. Свако ко призове име Божије биће спасен. Такође протумачио је  данашњу јеванђелску перикопу поучавајући нас о покајању и наглашавајући важност љубави према ближњима. Црква Божија коју је Господ утврдио јесте мерило свега, најбоље је да  будемо са Богом и постаћемо синови светлости.
    Наше славско расположење је употпунило рукоположење у чин ђакона дипломираног теолога Сава Величковића. Са радошћу и пуног срца цела црква је једнодушно узвикивала Аксиос, јер смо постали богатији за још једног служитеља.
    Братство храма је припремило трпезу љубави.
    У току дана, по устаљеном обичају СО Ариље у порти храма је одржала свечану седницу и похвалила наше најбоље суграђане.

    Ђакон ариљски Бранко Росић
     извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар