Translate

19. јун 2018.

Манастир Стјеник, 19.6.2018.

   Манастир Стјеник је мушки манастир, манастир СПЦ Епархије жичке и налази се под планином Јелицом, испод брда Стјеник, у селу Бањица недалеко од чачка. Крсна слава и сабор манастира је Ивањдан. Представља непокретно културно добро као споменик културе.
   По предању манастир су подигла браћа Мрњавчевићи пре маричке битке (1371. год), у којој су погинули. Посвећен је рођењу Св. Јована Крститеља. садашњи храм саграђен је 1802. године, на молбу чачанских и пожешких кметова упућену београдском везиру, да обнови стари који је изгорео. Подигнута црква је скромних димензија и архитектуре, скоро без икаквих украса.
   У манастиру се чувају мошти Св. Јована Стјеничког, кога су Турци посекли 1802. године. У близини, испод велике стене (у којој се налазе пећине које су, претпоставља се, служиле као испоснице, јер читаво подручје има дугу монашку традицију), избија јако врело - извор светиња, за кога се сматра да је лековит.
   Манастир Стјеник је био метох манастира Светог Николе у Јежевици. Црква Светог Јована манастира Стјеника, саграђена је од камена неправилног облика.
      Из извора Светиња, код манастира Стјеник на планини јелици, по древном народном веровању тече исцелитељска вода. Они који овде долазе верују и да ће им помоћи и чудотворност моштију светог Јована Стјеничког, које су похрањене у манастирској богомољи.

Нема коментара:

Постави коментар