Translate

1. јун 2018.

Преподобни Јустин Ћелијски, ДУХОМ СВЕТИМ ХОДИМО КРОЗ ОВАЈ СВЕТ И ВЕЧНОСТ

    Ево Празника, браћо, који нам казује шта је то човек: шта је то дух човечији, шта је то ум човечији, шта је то срце човечије, шта је то мисао човечија.
     Данашњи Велики Празник казује нам ту тајну. Господ је, стварајући нас као људе, дао духа, дао душу ради чега? Казује данашњи Празник: ради тога да ми дух свој Духом Светим усавршимо, Духом Светим развијамо, Духом Светим ходимо кроз овај свет и кроза сву вечност. Није човек шала, бре! Бог се није шалио када је стварао човека. Човек је врло озбиљна тајна, и велика и највећа тајна Божија у овоме свету.
    На Спасовдан, шта смо ми прослављали? Прославили смо Господа Христа који се са телом Васрксе и Вазнесе на Небо. Шта је тиме казао Господ? Господ је казао то да ће тело наше, моје и твоје и свачије, васкрснути из мртвих и узнети се изнад свих Небеса. Господ је постао човек да покаже пут човеку кроз овај свет. И оно што се десило са његовим телом, десиће се са свачијим телом, са телом сваког човека.
    Ми идемо, галопирамо ка гробу, јер (је) то завршетак нашег живота. Да ли је црвињак завршетак нашег живота? Ако је тако, онда се Бог подсмева човеку када га је створио као човека.
     Напротив, Бог је створио тело човеку да тело победи грех, да тело победи смрт, да тело победи ђавола, и да васкрсне из мртвих, и узнесе изнад свих Небеса. То је пут човековог тела. И тај пут пропутио је Господ Христос. Нико други осим Њега! Он ти је показао којим ће путем ићи моје и твоје тело, и свачије људско тело.
    И данас, на Духовдан, на дан Свете Тројице – шта ми славимо? Ми славимо највеће чудо овога света, браћо. Славимо рођендан Цркве Божије. Шта је то рођендан Цркве Божије? Силазак Духа Светога на Свете Апостоле, на Цркву Христову, и вођство Цркве од стране Духа Светога кроз овај свет, и кроза све светове. Данашњи Свети Празник показује какво је сила и моћ Господа Христа и у чему је наша вера. „Наша вера је у Сили и Духу Светоме“ – како вели Свети Апостол. У Сили и у Духу Светоме.
    Гле, дванаест рибара Галилејских, дванаест простих сељака, крећу у свет после данашњег Дана да проповедају – кога? шта? Највеће чудо, најмилије чудо да проповедају – Господа Христа, Васкрслог из мртвих! И да Његовом силом, силом Духа Светога, чине чудеса која људи не могу никада чинити, без Божанске Силе Божије. Дванаест простих рибара кренули су после овог Великог и Славног Празника у свет. Ради чега? Да проповедају Васкрслог Господа Христа. Васкрслог Господа Христа! То значи: да проповедају Победитеља смрти, Победитеља греха, Победитеља ђавола. Нису се они никога плашили у овоме свету. Цела Римска империја ондашња, цела царевина Римска устала је на њих. Они су постали буктиње, које су незнабошци спаљивали. До триста тринаесте година стално је гоњено Христово име, Христови следбеници. И ко је победио? Да ли оружје Римске империје? Не, не, не! Победило је дванаест простих рибара Галилејских. Чиме? Силом Христовом! Исцељивали су болне, васкрсавали мртве, чинили безбројна чудеса, изгонили ђаволе. Свет је било запрепашћен и запањен, гонили су их, приморавали да се одрекну тога. Не! Нико се од њих није одрекао Господа Христа, сви су с радошћу ишли у смрт, сви су ишли у погибију за Господа Христа.
    Тако је било у прво време Хришћанства, тако је остало у свим временима. Тако је и данас. Колико данас гоне нас хришћане, са свих страна? Одузимају деци духовне небеске радости. Нигде се не допушта да се Име Божије слави, да се деца уче Правди Божијој, Истини Божијој. Милиони, милиони хришћана и данас умиру за Господа Христа. Милиони, то што никада није било, у Римској империји гинули су за Господа Христа. На земљи данас четири милијарде људи, а милиони и милиони мученика. Шта је то? Каква то сила данас гони тебе и мене да неустрашиво проповедамо Господа Христа, да верујемо у Њега, када се не допушта да верујемо? То је та Сила која је пронела Име Господа Христа кроз свет, Име Спаситеља, и данас та иста Сила делује у нама.
    Погледајте на Српске светиње, о којима пишу гадости ових дана. Погледајте Свете мошти наших Светитеља. Погледајте Светог Василија Острошког. И данас дешавају се еванђелска чудеса. Ко је тај Србин а да не зна, и ко је тај Србин са болешћу, а да се није излечио од овог Славног и Дивног Светитеља Божијег? Он, Свети Јоаникије Девички, Свети Прохор Пчињски, Свети Гаврило Лесновски, земља Српска пуна је светих моштију чудотворних. Еванђелска чудеса дешавају се и данас, као што су се дешавала за време Господа Христа и Светих Апостола, и кроз целу историју (Цркве).
    Зато, ми хришћани не бојимо се смрти, не бојимо се гонитеља наших. Нека знају, ми имамо сигурно оружје за победу а то је смрт за Господа Христа. Ми тиме побеђујемо! Када је велики Светитељ Божији Григорије Богослов, обратио се гонитељима хришћана у четвртом веку, он вели: Знајте да ми хришћани имамо оружје сигурне победе, а то (је) смрт за Господа. Ми са радошћу идемо и гинемо за Господа Исуса, јер пред нама је отворена Вечност, пред нама је отворен Вечни Живот, пред нама је отворено Царство Небеско. Шта ће нам учинити људи, шта гонитељи данашњи? Мушице, мушице… Комарци који пљују на сунце и пљувачке се враћају на њих саме.
     Да, ми смо позвани као хришћани, да себе усавршавамо Духом Светим, Духом Који је у Цркви Христовој, Духом Који је Апостоле начинио Мученицима, и све, (сав) безброј Мученика, и безброј милиона Исповедника Господа Христа, и данас и јуче и вавек. Шта треба да радимо са својој душом? Оно што су радили Свети Апостоли са душама свих верних: испунимо вером у Господа Христа, вером непоколебљивом; испунимо себе љубављу према Господу Христу и према браћи својој; испунимо себе молитвом, постом, свима еванђелским врлинама; и тако ми стичемо Духа Светога, тако ми узрастамо дух свој, душу своју онебесујемо, чинимо је бесмртном и вечном, уносимо Духа Светога у њу.
     Шта је циљ нашега живота? Циљ нашег живота да стекнемо што више Духа Светога, еда бисмо могли побеђивати сваки грех, свако зло, сваког ђавола у овом свету. А то се стиче, браћо моја, помоћу молитве, поста, милостиње, милосрђа и свих осталих еванђелских врлина. Циљ је нашег живота стећи Духа Светога, а код Њега стекнемо, шта ће нам учинити људи? Наша је радост у томе што смо јачи од смрти, не само од смрти, него јачи од сваког ђавола, од свакога греха. Зато, чули сте на Светој Литургији: горе имајмо срца! Не плашимо се наших гонитеља, не плашимо се оних који хоће да нам душу отму, него са вером у Господа Христа ми ћемо побеђивати све непријатеље вере наше. И смрћу нашом, ако треба.
Нека би Благи Господ на данашњи Дан, дао силу и моћи да се духовно родимо, пошто је на данашњи дан рођена Црква Божија, а пошто је данас њен рођендан, данас је рођендан и свакога хришћанина, свих хришћанина уопште. Рођендан у Господу Христу, рођендан у Вечности нашој, рођендан за све што је Небеско и Наднебеско.
    Данас је, како се вели у дивним песмама црквеним, завршни Празник, завршило се Спасење. Казао је Бог и Господ Христос човеку ради чега је човек у овом свету. Дао му је сва средства за спасење, дао му је сва средства за обожење, дао му је сва средства за Живот Вечни. Зато не престајемо, браћо, смело и храбро, јуначки исповедати Господа Христа – тог Јединог Победитеља греха, смрти и ђавола. И Њему се клањати, живети Њиме, и у овом и у оном свету. Амин.

НАПОМЕНЕ:

Еванђеље по Јовану 7,37-52; 8,12
Лк. 24,51
1 Кор. 2,5
Види његово Житије под 25. јануаром. – Прим. уредн.
Дословна мисао Св. Серафима Саровског. – Прим. уредн.

    извор: www.pravoslavie.ru

Нема коментара:

Постави коментар