Translate

3. јун 2018.

Освећење темеља за Крст на Столовима

   Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Г. Јустин  је на дан Светог мученика Талалеја и Преподобног Стефана Пиперског , 02. јуна 2018. године, осветио темеље за Крст на Столовима изнад Манастира Жиче.
    Иницијативу за подизање Крста је покренуло Планинарско-смучарко друштво „ГВОЗДАЦ“ из Краљева 2007. године. Крст ће ако Бог да бити висок 33,5 метара симболично броју Христових земаљских година. Радове око овог посла, успорио је земљотрес у Краљеву 2010. године и поплаве 2014. године. Но, трудом  Друштва и чланова Одбора за подизање Крста, ипак су постигнути добри резултати, захваљујући разумевању Градске управе и помоћи Јавних комуналних предузећа, приватних предузећа и грађана Краљева, околине, и појединих из дијаспоре.
    Прошле јесени је урађен темељ и постоље за Крст, на коти од 1375 метара надморске висине, одакле је довидна велика територија Србије.
    Освећењу су присуствовали: свештеници, заменица градоначелника Краљева Г-ђа Марица Мијајловић, представници Војске, Полиције, Жандармерије и других установа града Краљева, помагачи и приложници за подизање Крста и пријатељи Друштва.
    У име Друштва и Одбора за подизање Крста, после чина освећења темеља, захвалио се протојереј-ставрофор Љубинко Костић, посебно Епископу Јустину што је дошао на овај планински врх да освети темеље. Захвалио се и свима досадашњим помагачима, са позивом да се својим даром што већи број људи угради у овај задужбинарски подвиг.
    У свом говору Епископ Јустин се осврнуо на значај овог богоугодног подухвата наглашавајући да је ово велики дан за све нас житеље овога краја, јер где год се о крсту мисли и говори, то је велико дело. Крст је симбол милосрђа и љубави Божије према палом роду људском. Господ је на крсту пролио своју скупоцену крв, да спере грехе наше, и нама поново пропути пут у Царство Божије. Крст је симбол, који повезује Бога и човека. Ко приклони главу своју под моћну руку Божију, он постаје силан и моћан. Човек све може, али са Богом. У Цркви кроз Свете тајне доживљавамо поново Бога и у Њему се поново рађамо. Крст подижемо не у славу своју, већ у славу Божију. Бог је љубав, у Њему се крећемо, у Њему живимо и Њега хоћемо. Њему нека је слава у векове векова.
   Трпеза љубави, уприличена је у планинарском дому у Брезни.
   Даће Бог да узмогнемо и Крст подигнемо!

           Протојереј-ставрофор Љубинко Костић
           извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар