Translate

7. јун 2018.

ПРЕДСТАВЉЕН ПРОСТОРНИ ПЛАН ОВЧАРСКО-КАБЛАРСКЕ КЛИСУРЕ

    Овчарско-кабларска клисура се налази у централном делу Србије, у оквиру Западног Поморавља, а раздваја високу Шумадију, на северу, од Драгачева и Старовлашко-рашке висије на југу. Спада у подручја Србије, која својим природним вредностима и споменичким лепотама привлаче пажњу већ вековима. Основно природно обележје клисуре чине упечатљиви масиви Овчара и Каблара, по којима је и добила име. Мало која клисура у Србији је украшена тако израженим укљештеним меандрима или термалним изворима као ова.  Уредбом Владе Републике Србије Овчарско-кабларска клисура је проглашена као заштићено природно добро прве категорије – Предео изузетних одлика. Овај бисер природе ускоро ће добити посебан плански документ , који ће послужити као добра основа за очување свега онога што краси ово подручје посебних одлика. Нацрт будућег Просторног плана предела изузетних одлика се налази на јавном увиду (објављен је на сајту Града Чачка) све до 26. јуна, тако да грађани, удружења и релевантне институције могу доставити своје примедбе и сугестије, искључиво у писаној форми , и проследе Министарству грађевинарства, како би обрађивач могао да их размотри.

    У нацрту Просторног плана Овчарско–кабларске клисуре предвиђено је да порте манастира Благовештење, Никоље, Тројица и Сретење на Каблару и Овчару, у укупној површини од 1,12 хектара, буду под првим, строгим режимом заштите. Други режим заштите обухватио би преосталих пет манастира у клисури. Доношење овог просторног плана отвара могућност да Влада Србије манастире у „Српској Светој Гори“ прогласи за просторну културно–историјску целину, речено је на данашњој презентацији нацрта просторног плана Овчарско–кабларске клисуре, одржаној у просторијама Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању у Чачку.
   План су представили обрађивачи др Божидар Манић и др Никола Крунић. Овим планским актом је предвиђено и опремање параглајдинг полетишта на Овчару, градња пута до пећине Кађенице, као и од Бање до врха Овчара, и израда студије о подизању жичаре између Бање и врха Каблара.
    – Овај просторни план обезбеђује услове за успостављање посебне културно-историјске целине – овчарско-кабларски манастири. Овим просторним планом се на подручју предела изузетних одлика, на неких 20 километара квадратних, успостављају посебни режими начина коришћења и уређења простора, пре свега у домену заштите природе, културних добара, пре свега манастира, и основа за даљи развој туризма, првенствено повезивања кабларске и овчарске стране планинарским стазама, туристичким просторима, док се у највећој мери задржавају сва решења која се налазе у локалним планским и урбанистичким документима везано за уређење Овчар Бање, како на територији Града Чачка, тако и Општине Лучани – истакао је др Никола Крунић, одговорни планер и један од руководилаца израде Просторног плана подручја посебне намене предела изузетних одлика Овчарско-кабларске клисуре.
    – Влада Србије издвојила је 12,5 милиона динара за израду ових студија и то представља добар пут да овај јединствени бисер учинимо доступним свим поклоницима природе. Циљ нам је да оваквим планом успоставимо један добар баланс очувања животне средине, биљног и животињског света, свега онога по чему је Овчарско-кабларска клисура значајна и препознатљива, а да са друге стране отворимо простор да на један квалитетан начин искористимо све расположиве садржаје и потенцијале – рекао је Милан Бојовић, помоћник градоначелника Чачка.

    извор: www.caglas.rs

Нема коментара:

Постави коментар