Translate

01. март 2019.

Архимандрит Тимотеј, промоција албума "У време оно...", Чачак, 23.2.2019.

У време оно...

Православно богослужење већ две хиљаде година свакога дана оприсутњује целокупну историју Цркве Христове, од најаве рођења Спаситеља, па надаље, до Силаска Светога Духа на Апостоле и Другог Христовог Доласка. Кроз дневни, седмични и годишњи циклус богослужења Црква оприсутњује све Јеванђење овде и сада.
   Надахнути Духом Светим, богомудри Оци Цркве су у том смислу и саставили празничне службе у којима певамо: Дјева данас Натприродно рађа...Христос данас васкрсе из мртвих...итд. Кроз православно богослужење спаја се време ово и време оно у једно исто време и тако се врши освећење времена и простора.
   Но, не само од најаве рођења Спаситеља, пре две хиљаде година, него од постања света - У почетку створи Бог небо и земљу ( 1. Мој. 1.1) - кроз православно богослужење освећује се сав континуум простор - време. А то, да се освећује, значи да се припрема за вечност, да се преображава и приноси Творцу као уздарје,  да се тка у вечност док се једнога дана потпуно не утка у вечност царства Христовог. Тада ће прошлост, садашњост и будућност бити заједно, бити једно, једна стварност - вечита садашњост.
   Када свештеник изговори речи: Благословено царство Оца и Сина и Светога Духа...Време стаје, прошлост ишчезава, будућност губи смисао, простор и сва творевина се преображава и на сцену ступа садашњост.
   У време оно које је било и у време оно које ће бити ступа вечита садашњост.

Архимандрит Тимотеј, настојатељ манастира Вазнесења Господњег
Компакт-диск "У време оно..." , Манастир Вазнесење, 2019.

Нема коментара:

Постави коментар