Translate

27. март 2019.

ПРЕД ГОДИШЊИЦУ

   Двадесет година је прошло од када су нас они поднебесни акрепи напали са висине на којој им нисмо могли скоро ништа.
   Да су Срби поред свих мана људи и то добри, видело се прве вечери бомбардовања. Мало у забуни, мало у страху али највише у чуђењу, цео мој комшилук је гледао запрепашћено у небо, а најчешће се чуло: "Ови нису нормални". Без мржње, без горчине, него једноставно - болесници нас нападају. И то није било обрађено на начин притајене гордости - једноставно непосредни доживљај већине.
   Двадесет година после Другог светског рата, оноликих разарања и огромних жртава, Немци су било поновно прихваћени- живот је пуном снагом, оптимистички, грабио фолксвагене, почело је размишљање о одласку на посао у мрску Немачку, страшни рат је остао само у партизанским филмовима намењеним одржању митолошке подлоге комунистичке власти.
   У данашњем убрзаном времену, двадесет година после одвратне агресије најмоћнијих западних сила на земљу која се можда није најбоље снашла у транзиционим процесима западног неоколонијализма, али сигурно није заслужила да после жртава у два рате постане полигон за учвршћивање западног блока пред његову тад већ скоро виђену светску доминацију, тешко је и даље Србима да забораве и наставе даље.
   Зашто? Па једноставно.
   Сем одметнутих покајаних појединаца, Западна елита није морала да призна неправедност насиља које је спроводила. Није морала да поднесе рачун за лажи и манипулације. Није био нападнут цео свет, па проблем није био толики да би се морало тако широко и дубоко. Врло важно. Нека земља на Балкану, где су стално неки сукоби, ратови, цепања и удруживања. Такорећи - лабораторијска ствар. Са пацовима. И осиромашеним уранијумом...
    Признајте шта сте радили - биће лакше и вама и нама... Ех. Не иде тако.
   А ми знамо о чему се ради и не можемо да заборавимо. Казнили су нас памћењем. Поново. Ко год покушава да се тог памћења ослободи, "ослобађа" се и целокупног свог наслеђа, смисла и снаге широке породичне заједнице. Бира да остане појединац са способошћу новог удруживања. У шта и са ким? Па бирајте пажљиво бивша браћо која се запутите неким другим правцем.
   Има нас који верујемо да ће нас довољно остати. И да ћемо немрзећи, али и незаборављајући, од Бога помогнути, помоћи у будућности некоме, кад већ нисмо умели да помогнемо себи кад су нас поднебесне силе на препад спопале. И тако ћемо, најзад, помоћи и себи.
   Ми смо или огроман историјски промашај, или лек, па како ко изабере.

   отац Ненад Илић
   извор: www.facebook.com

Нема коментара:

Постави коментар