Translate

25. март 2019.

Архимандрит Иларион (Лупуловић), Манастир Драганац (Епархија рашко-призренска), Недеља друга поста, 24.3.2019.

ТВ ХРАМ, 2017.

Интернет презентација манастира Драганац

   Манастир Драганац, посвећен Светим архангелима Гаврилу и Михаилу, мали је манастир на Косову и Метохији који је недавно лансирао вебсајт на енглеском о самом манастиру, локалној области, његовој историји и садашњем стању. Ово је једини такав сајт на енглеском о једном од настаријих манастира који сада опстаје под муслиманском влашћу на Косову.
   Сајт доноси презентацију младог братства, које је поново успостављено у древном и напуштеном манастиру 1990-тих захваљујући напорима манастира Високи Дечани. Игуман је архимандрит Иларион, а братство броји 12 монаха, и једна је од највећих монашких заједница тренутно на Косову, где је ситуација са православним хришћанима врло тешка. После насилних напада и последичних масовних протеривања српског православног становништва 1999. и 2004. године, православни хришћани који остају на Косову углавном су присиљени да живе у малим, сеоским, изолованим етничким гетоима, спречени да учествују у друштву, где има мало изгледа за запослење, а психолошки утицај на живот у продуженој изолацији може бити негаиван. Све више и више хришћана и даље се приморава да напуштају Косово, а са сваким који напусти ситуација бива све тежа за оне који остају.
   Братство манастира Драганац, поред одржавања пуног круга црквених служби и честог служења Свеноћног бденија светогорског стила, вредно ради на томе да се одржи, и да одржи и охрабри опстанак православног хришћанства на Косову и Метохији. Монаси сами праве тамјан, дрвене крстове, преводе православне текстове на енглески, имају керамичке производе, справљају сир, и одржавају велике баште ради производње своје хране, док је манастир извор и духовног освежења и материјалне помоћи за српске православне хришћане који живе у разбацаним изолованим селима у региону.
   Међутим, упркос тешког рада братства, манастиру је потребна помоћ хришћана из иностранства како би могао наставити да функционише. И поред тога што много тога праве и производе, у друштву којем доминирају муслимани, локални хришћани често су у великој потреби будући да су усамљени, тако да има мало прилика да монаси продају оно што произведу.
   Стога су покренули сајт како би обавестили јавност у иностранству о ситуацији на Косовуи Метгохији, као и онлајн продавницу, надајући се да ће милосрђе побудити хришћане у иностранству да помогну монасима и купују њихову робу. Све што је производено,  сами монаси су израдили и има највиши квалитет.

Сајт манастира Драганац може се пронаћи на www.draganacmonastery.com

извор: www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар