Translate

16. јул 2019.

Манастир Бањска

   После пет векова од пустошења обновљена задужбина краља Стефана Милутина Немањића
Манастир Бањску, који се данас налази на територији КиМ краљ Милутин је подигао између 1313. и 1315. године. Манастирска црква посвећена је светом великомученику Стефану, иначе крсној слави династије Немањића и њу је краљ Милутин наменио као своју гробну цркву. Краљ Милутин је био највећи задужбинар међу Немањићима и за 40 година дуге владавине подигао је 40 цркава и манастира. Идејни творац за градњу манастира био је Данило други, човек високе културе и најближи Милутинов сарадник, а касније архиепископ српски. У то време овај манастир је био највеће црквено властелинство у средњовековној Србији и четврти у рангу.
   Манастир Бањска је за време ропства под Османском царевином систематски разаран и потпуно је запустео. После пет векова држава Србија, Републички завод за заштиту споменика културе и СПЦ уложили су огроман напор да се овај бисер наше материјалне културе поново покаже својој јединственој лепоти. У првом делу емисије о манастиру Бањска упознаћемо се са историјским приликама у време градње манастира и личношћу краља Милутина Немањића, манастирским комплексом, архитектуром и другим вредностима и занимљивостима ове српске културне баштине. Посебно ће бити говора о чувеној тробојној фасади манастирске цркве која је јединствена у свету и ништа слично није забележено ни тада ни касније у градитељству.
   О Манастиру Бањска у емисије говоре стручњаци Републичког завода за заштиту споменика културе др Светлана Пејић, Драгољуб Тодоровић, др Срђан Пириватрић из Византолошког института САНУ, као и игуман манастира Данило.
   Уредник и аутор емисије је Милица Бајић Ђого, сниматељ Васко Васовић, монтажерке су Мара Богичевић и Ксенија Савићевић.

   RTS Obrazovno-naučni program - Zvanični kanal

Нема коментара:

Постави коментар